Setmanari d'informació local - 138 anys

Homes per la Igualtat Mallorca: «Denunciau. El silenci ens fa còmplices»

34121

Aquest dilluns a les vuit del vespre s'ha celebrat la X Roda d'Homes per la Igualtat Mallorca a l'Estació Intermodal de Palma. En principi s'havia de fer a la plaça d'Espanya, però una forta pluja quan anava a començar l'acte ha obligat a traslladar-la a l'Estació.

Miquel Lladó, president d'Homes per la Igualtat, ha llegit el manifest i acte seguit l'actor Joan Carles Bestard ha dit unes paraules sobre la violència de gènere i ha contat un cas familiar. L'acte ha acabat amb un minut de silenci per les dones assassinades.

Manifest

«Ens hem tornat a reunir en aquest lloc per fer públic el nostre rebuig més contundent a la situació de violència que pateixen moltes dones només pel fet de ser-ho, com també -i com més va més- els seus fills i les seves filles. Els assassinats de dones a mans d'homes segueix sent d'un bon tros l'acte més escandalós i sagnant de les manifestacions violentes produïdes pel masclisme, encara que no és l'únic.

Enguany, recordem-ho, són ja 46 les dones assassinades a dia d'avui pels seus marits, amants o companys sentimentals a l'Estat Espanyol. Un dels darrers casos ha estat el de Ika Hoffmann, una veïna de la Colònia de St. Jordi apunyalada al seu domicili per l'home amb qui convivia. Un home que maltracta una dona converteix la llar familiar en una cambra de tortura on els insults, els cops i els crits ho inunden tot. És una situació humiliant per a les dones que la pateixen però també per a la societat que les tolera o justifica d'alguna manera.

Els maltractaments i la violència cap a les dones és sens dubte la major de les epidèmies socials del segle XXI. La seva espiral és cada més alarmant i despietada; darrerament, a més, s'hi ha afegit una modalitat especialment cruel i macabra: la de l'assassinat dels fills o filles de la parella, que constitueix sens dubte una altra forma de violència de gènere. És la manera més horrible de fer mal a una mare. “No te mataré a tu però mataré allò que més estimes”; amb aquesta frase els homes sense sentiments i cegats per la ira i l'odi duen a terme un acte inhumà que deixa la dona gairebé morta en vida. L'assassinat dels fills i filles és doncs, també, violència masclista.

Però no són ni prop fer-hi les úniques formes de violència de gènere. La prostitució, la tracta d'éssers humans o el lloguer de ventres amb finalitats reproductores són fenomens creixents que cosifiquen el cos de la dona i el transformen en una mera mercaderia. Encara que ens ho vulguin vendre com un fet normal, es tracta de manifestacions anòmales i esclavitzadores per a la dona, fruit d'una forma masclista de concebre el poder i les relacions entre homes i dones.

Com cada dia, ara, en aquest mateix moment, milions de dones estan sent maltractades. Davant d'això els homes no podem seguir callats, com si no tenguéssim cap mena de responsabilitat moral davant de les víctimes. Per això feim una nova crida a tots els homes: no mireu cap a un altre costat; no continueu tolerant al vostre entorn cap situació de violència, sexisme o discriminació cap a les dones. Denunciau aquells casos que conegueu i feis costat a les víctimes sense condicions, ja que necessitaran de tota la nostra solidaritat i ajuda.

Feis-ho per elles, però feis-ho també per nosaltres. El silenci ens fa còmplices».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.