Setmanari d'informació local - 138 anys

Anna López: «Parlam de feminismes, en plural, perquè posam en valor la diversitat»

31293

Entrevistam Anna López, portaveu del Moviment Feminista de Mallorca.

Què és i quan neix el Moviment Feminista de Mallorca?

El Moviment Meminista de Mallorca neix el juny de 2018. El moviment és una coordinadora de col·lectius i dones feministes de Mallorca. L'objectiu és l'enxarxament, crear sinèrgies i fer més forta la lluita feminista.

Per tant, el Moviment Feminista de Mallorca està format per persones a títol individual i també entitats?

Sí, efectivament. Col·lectius feministes i dones a títol individual.

Parlam de feminisme o seria més exacte parlar de feminismes en plural?

Seria més correcte parlar de feminismes en plural perquè, precisament, és un moviment que posa en valor la diversitat i perquè no és homogeni.

Veim que hi ha hagut una eclosió dels feminismes aquests darrers anys. En part és perquè una nova generació de dones ha accedit a liderar aquest moviment?

Efectivament, des de fa uns quants anys arrel del #MeToo, però també amb la lluita de les companyes argentines, es polititza de nou un malestar: les violències masclistes i, en concret, les violències sexuals. Això fa que s'hi incorporin noves generacions de dones. Però és important recordar la genealogia de dones feministes que ens han precedit i sense les quals no seríem on som.

El 8 de març és una fita important dins la tasca que feis durant tot l’any.

Sí, nosaltres tenim varies accions. El moviment Feminista de Mallorca es reuneix, més o menys, una vegades al mes. Tenim dues dates claus, que són el 8 de març i el 25 de novembre, en els que feim moltíssima feina perquè tot surti endavant i com volem. El 8 de març de 2019 va ser un èxit rotund, hi va haver més de 40.000 persones, però nosaltres no ens fixam en les xifres sinó que ens fixam en la bona coordinació, bona resposta, hi va haver un acolliment molt bo a la societat... i la veritat és que es varen respectar els tempos, es varen respectar els blocs de dones, vàrem fer un bloc també de persones absents... I vàrem sortir al carrer per reivindicar els drets i les llibertats per aconseguir una igualtat real i efectiva.

És correcte afirmar que el major genocidi de la Història s’ha comès contra les dones?

- Totalment sí. És vera que cada vegada surten més a la llum més feminicidis, tenim la web feminicidio.net, on podem veure les dades des de fa uns anys cap aquí i la veritat és que això no baixa. Les dones no podem consentir que ens matin, que ens violin, que ens torturin, que exerceixin una violència brutal contra nosaltres... Segons les dades del 2018, hi ha hagut 98 feminicidis, als quals s'hi han d'afegir els casos que encara estan en investigació. Durant els sis mesos que portam de 2019 duim 34 assassinats de dones a Espanya, això equival a dades iguals o majors a les de l’any passat. I això no ho podem consentir.

- A la lluita feminista hi ha el perill de que els homes vulguin ser els protagonistes... Quin paper han de tenir els homes en aquesta lluita?

- Actualment els homes tenen uns drets, uns privilegis. El que les plataformes i entitats feministes demanam és que això no és un lluita només de dones, sinó que és una lluita col·lectiva i necessitam que els homes faceu una passa enrere, renuncieu als vostres privilegis i ens cediu el pas. Perquè els vostres privilegis són els nostres drets.

- Sovint sentim parlar dels micro-masclismes, també es podria parlar del masclisme banal, que és això?

- Els micro-masclismes són accions i comentaris que estan molt incrustades en aquesta societat hetero-patriarcal que hem mamat i tenim a la nostra educació. Per tant, consideram fonamental fer un canvi educatiu i cridam a les escoles i al sistema educatiu a que facin una coeducació des de la base, des de la igualtat real, i així, poc a poc, rompre aquests rols de gènere i aquests estereotips que ens venen des de petits, hipersexualitzant el cos de les dones i fent comentaris que no contribueixen a una societat d'harmonia, pau i respecte.

'On són les dones?' és un manifest que parla de la poca presència de dones als mitjans de comunicació. El que passa és que moltes vegades ens costa que les dones vulguin participar a les tertúlies radiofòniques o vulguin fer articles d’opinió...

- Sí que és vera que les dones tenim la doble jornada laboral, sinó també una jornada reproductiva, de cures, de feines domèstiques... i això ho hem d’anar delegant i fer ús de la corresponsabilitat. Jo crec que és un tema de falta de temps, no de ganes. Nosaltres amb tot això que duim a terme, amb les manifestacions i accions que feim al llarg de l’any volem impulsar les dones perquè quedin visibles, surtin al carrer i defensin les seves llibertats en tots els espais, no només el privat, sinó també els públics.

- Segons dades recents, l’Ajuntament de Palma va atendre més de 1.500 persones que es dediquen a la prostitució, de les quals més del 95% són dones. Quin és la postura del Moviment Feminista en la qüestió de la prostitució?

- El moviment feminista de Mallorca és una coordinadora d’entitats i també de persones físiques, de dones, i no entra en ideologies polítiques i no entra en els temes de la prostitució. Evidentment, tenim unes bases, denunciam totes i cada una de les violències masclistes. Denunciam que no hi hagi una normativa que empari les persones, denunciam les opressions, les violències i explotacions sexuals... Però no et puc dir si la ideologia del Moviment és evolucionista o regulacionista. En això no entram perquè som una coordinadora.

- Hem parlat de la 'quarta onada' i que té molta força, donam per perdudes les generacions anteriors?

- Ni molt menys, gràcies a les dones del passat tenim el que tenim. Tenim la llei de divorci, la llei d’avortament... I tot això ho varen aconseguir en un espai molt més complicat del que tenim actualment a nivell polític.

- Hi ha moviments arreu d’Europa que prediquen un retorn al passat, a l’estereotip de la dona com a mare de família tancada a casa. El Moviment Feminista com combat el creixement de l’extrema dreta a nivell europeu?

- Com a Moviment Feminista de Mallorca, no entram a la lluita política, no ens situam amb cap partit polític, evidentment som un moviment d'esquerres i feminista i sí que defensam la continuïtat dels drets que hem aconseguit fins ara i animam a totes les dones perquè no quedin a casa el dia de les eleccions. Vàrem fer una campanya durant les eleccions que es deia ‘Mil motius per votar’ i hem fet una crida perquè les dones no es quedin a casa i no deleguin i exercesquin el seu dret a vot.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.