Setmanari d'informació local - 138 anys

Condemnen José María Rodríguez a tres anys i mig de presó pel 'cas Over'

31057

L'exconseller d'Interior, José María Rodríguez (PP), ha estat condemnat a tres anys i sis mesos de presó pel 'cas Over', que tracta sobre l'ús de fons públics per a beneficiar Over Màrqueting, empresa que es va encarregar de les campanyes electorals del PP de Balears en el 2003 i 2007.

En concret, la sentència de l'Audiència Provincial de Balears ha condemnat el també exsecretari general del PP a les Illes per un delicte de prevaricació, en concurs amb delicte de frau, malversació de cabals i falsedat documental. També li imposa una inhabilitació durant nou anys. No obstant això, l'absol de l'altre delicte de prevaricació i frau pel qual estava acusat.

L'expresident del Govern, Jaume Matas, que també estava investigat en el cas, va arribar a un pacte amb la Fiscalia pel qual va admetre haver comès delictes de frau a l'administració, malversació de cabals públics i prevaricació. A aquest pacte també es va adherir Daniel Mercado --l'amo de Over Màrqueting--.

En concret, Matas ha estat condemnat a dos anys i sis mesos de presó, que seran substituïts per una multa de 18.000 euros. Inicialment, el Ministeri Fiscal li demanava cinc anys de presó. A Mercado, també se li substitueix la pena de presó --dos anys i nou mesos-- per una multa. En aquest cas, de 5.400 euros.

En aquesta peça separada, la número 27 del 'cas Palma Arena', també estava acusada l'exsecretària general tècnica de Conselleria d'Interior, Maria Luisa de Miguel, que ha estat absolta.

No obstant això, l'excap de premsa de la Conselleria de Salut, María Luisa Durán, ha estat condemnada per un delicte de prevaricació a set anys d'inhabilitació. Ha estat absolta del delicte de frau i de negociacions prohibides.

L'exdirectora general de Tecnologia Encarnación Padilla --cunyada de Matas--, que es va acollir a l'acord de conformitat abans del judici, ha estat condemnada pel delicte de frau a l'administració a set mesos de presó. La pena se substitueix per 3.360 euros de multa.

El PP, responsable civil directe
D'altra banda, la Sala condemna el PP com a responsable civil directe pel que haurà de pagar de manera solidària al costat de Rodríguez, Matas i Mercat una quantitat de 9.048 euros.

Sobre això, la sentència recull que «és clar que el pagament de deutes electorals amb fons públics» genera un «enriquiment il·lícit» a favor del deutor que «satisfà amb diners públics obligacions d'índole totalment diferent».
La resolució, signada per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma, no és ferma i, per tant, hi cap recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial.

Cal recordar que en el seu informe final, el fiscal Anticorrupció Juan Carrau va expressar que en l'elaboració de la campanya electoral del PP de Balears es va generar «un deute» i que part d'aquesta es va solucionar mitjançant «un pagament irregular», abonant-se, en part, també per «contractacions públiques». Va asseverar, així mateix, que «en tot això va intervenir Jose María Rodríguez en la seva condició de secretari general i president del PP de Palma».

Per part seva, Rodríguez es va declarar innocent, negant haver fet «pagaments en B», haver-se reunit alguna vegada amb el propietari d'Over Màrqueting o que l'expresident Matas, li ordenàs contractar-lo.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.