Setmanari d'informació local - 138 anys

Drons per a millorar la gestió de les àrees forestals cremades

29879

L'estiu de 2013 les flames cremaren més de 2.300 hectàrees als municipis d'Andratx, Estellencs i Calvià, aproximadament un 2 per cent de la Serra de Tramuntana. Des d'aleshores, les administracions han treballat per recuperar aquest entorn natural de gran valor ecològic i paisatgístic.

Aquest és l'escenari en el qual ha treballat un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears amb l'objectiu d'avaluar l'efectivitat d'una nova metodologia de baix cost basada en l'ús de vehicles aeris no tripulats (drons) per contribuir a la millora de la gestió d'espais degradats. El seu treball, publicat recentment a la revista Science of the Total Environment, representa una aproximació multidisciplinària a una nova estratègia per a la gestió de la recuperació d'espais naturals degradats.

A partir de les imatges d'alta resolució capturades des dels drons, els investigadors de la UIB han pogut cartografiar al detall tots aquells elements que intervenen en els processos erosius i que han de ser tinguts en compte a l'hora de planificar la recuperació de les àrees degradades per evitar-ne la desertificació. Amb els drons, han pogut obtenir imatges en menys temps, de molta més resolució i amb un cost molt més baix que les que es poden obtenir amb avions o satèl·lits.

Amb totes aquestes imatges han pogut construir models digitals del terreny d'alta resolució –de representació molt fidedigna al que és la realitat– i han pogut estudiar a nivell de planta (microescala) com els fluxos d’aigua i sediments interactuen amb la vegetació i les estructures de conservació del sòl, com són les marjades i feixines. L’estudi es fonamenta en la connectivitat hidrològica i dels sediments, concepte que permet comprendre més bé l'eficiència en la transferència de materials entre els components d'un sistema, tot proporcionant informació essencial per gestionar espais degradats, com són els afectats pels incendis forestals. Avaluar la connectivitat permet conèixer més bé la manera com es produeixen els processos d'erosió del sòl, que en les zones degradades per incendis són un factor que condueix a la desertificació.

En definitiva, el treball demostra que la metodologia desenvolupada pels investigadors de la UIB pot ser de molta ajuda a l’hora de gestionar la recuperació d'espais afectats per incendis forestals.

Aquesta recerca ha comptat amb el suport del Servei de Gestió Forestal i Conservació del Sòl del Govern de les Illes Balears, l'Institut Balear de la Natura (IBANAT), el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l'Agència Espanyola d'Investigació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.