Setmanari d'informació local - 138 anys

La Filmoteca de Catalunya projecte el documental 'Samper, el ritme amnèsic'

29815

La Filmoteca de Catalunya ha projectat aquest dijous el documental 'Samper, el ritme amnèsic', dirigit per la mallorquina Victòria Morell que reivindica la figura del músic i compositor mallorquí Baltasar Samper, segons ha informat la conselleria de Cultura, Participació i Esports.

En la presentació han participat la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, juntament amb la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngela Vilallonga, el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, el director general, Joan Lluís Espinós, la directora del documental, Victòria Morell i el musicòleg i responsable documental, Amadeu Corbera. A més, s'han interpretat tres cançons de Baltasar Samper a càrrec de Susanna Puig i Guillem Martí.

El documental reviu la figura de Samper, músic republicà que es va haver d'exiliar pel franquisme. El músic i compositor mallorquí Baltasar Samper (Palma, 1888 - Ciutat de Mèxic, 1966), un estudiós de la música popular, és el protagonista d'aquesta pel·lícula que descobreix el buit cultural que va provocar la Guerra Civil espanyola i l'exili posterior.

La cinta és una coproducció entre la productora Cinètica i la radiotelevisió pública de les Illes Balears IB3 i, segons ha recordat la cartera dirigida per Fanny*Tur, el Govern va acordar realitzar 5 projeccions del documental a través del suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

Fons personal «únic»

Des de Cultura han assenyalat que s'ha recuperat un fons personal «únic» del músic mallorquí Baltasar Samper (1888-1966), que fins ara havia estat a Mèxic, gràcies a la compra que va fer la Conselleria per un cost de 40.000 euros i que va tancar un procés de compra que es va iniciar ja fa gairebé dos anys.

El llegat, de fins a 80 anys i que inclou obra inèdita o correspondència, es troba actualment en el fons de l'Arxiu del Regne de Mallorca, amb la finalitat que sigui objecte d'estudis de recerca per part d'experts. En aquest sentit, recents recerques com la testi doctoral de Corbera, han constatat un important llegat documental de l'obra de Samper que estava a l'exili a Mèxic en mans d'Àngel Samper Wilson, nét del músic mallorquí.

Segons ha explicat la Conselleria, la major part del fons la conformen partitures originals de Baltasar Samper, composicions altres autors dedicades, correspondència entre Samper i Isidor Macabich, caricatures i dibuixos, edicions originals dels volums I i II dels materials de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya on va col·laborar Samper, programes de concerts, separates i revistes diverses.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.