Setmanari d'informació local - 138 anys

La Plataforma per la Llengua proposarà un 'pla de xoc' a Sánchez contra la catalanofòbia

25887

La Plataforma per la Llengua ha impulsat la campanya 'Prou de catalanofòbia: no en passis ni una més' davant les discriminacions lingüístiques greus de les administracions al català, i proposarà un pla de xoc al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i als de territoris catalanoparlants.

El president de la Plataforma, Òscar Escuder, ha remarcat: «Volem dir prou: ja n'hi ha prou de catalanofòbia i n'hi ha prou de discriminar-nos per utilitzar la nostra llengua», assenyalant que han rebut 155 queixes per discriminacions de les administracions des de 2007.

Ha considerat que una discriminació lingüística greu és «negar un servei pel simple fet de parlar català», i ha afirmat que no es tracten d'anècdotes, sinó que són mostra de catalanofòbia, són extraestatutàries i anticonstitucionals. Escuder ha assenyalat que les discriminacions lingüístiques són una «anomalia» a Europa, i que seria impensable denunciar aquest tipus de fets a Suïssa, amb quatre idiomes oficials, i a Bèlgica, amb tres idiomes oficials.

En aquest sentit, s'ha referit als polítics que es troba a Bèlgica, assenyalant que allà els seus advocats varen poder triar un procés judicial en francès o en flamenc: «Per què és impensable aquí?», ha preguntat.

Pla de xoc
La Plataforma per la Llengua farà arribar un pla de xoc al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; al de la Generalitat, Quim Torra; el de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el d'Aragó, Javier Lambán, reclamant que actuïn contra aquesta situació, i des de la web 'proudecatalanofobia.cat' es recolliran fermes i enviaran cartes.

«Les discriminacions lingüístiques es poden erradicar. Són un problema de base de l'Estat, i són la causa d'un supremacisme lingüístic estructural, però poden extirpar-se», ha dit Escuder. En aquest sentit ha dit que Sánchez té l'oportunitat de demostrar la seva defensa d'una Espanya plurilingüe, i ha dit que és necessària una modificació de la Constitució espanyola perquè el català sigui també llengua oficial de l'Estat espanyol i s'equipessin els drets dels seus parlants.

Ha sostengut que Sánchez pot instar als seus ministeris a oferir també en català els seus serveis o que en les comissaries es recordi que poden parlar en català, pel que «no necessita aprovar cap pressupost».

Nova llei contra discriminació lingüística
El pla de xoc demana també que el Parlament català impulsi una nova llei contra les discriminacions lingüístiques, que inclogui un règim sancionador, en la línia del que es va fer amb la llei contra la LGTBIfòbia, i a la Generalitat campanyes informatives per recordar a la ciutadania el dret de parlar en català i un pla de recerca, prevenció i abordatge que permeti que la catalanofòbia s'investigui d'ofici.

La Plataforma per la Llengua també demana que els funcionaris del País Valencià tenguin capacitació lingüística en valencià; a les Balears que la tengui en la sanitat pública, i que Aragó faci oficial el català.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.