Setmanari d'informació local - 138 anys

Allau de suports al manifest contra l’autopista Llucmajor-Campos

25605

El passat dissabte, 10 de novembre, la Plataforma Antiautopista, integrada per desenes de persones i entitats de Mallorca, va fer públic un manifest anomenat ‘Crida per una Mallorca més verda, digna i justa’ que demana paralitzar les noves autopistes, com la de Llucmajor-Campos, d’imminent construcció ‘si no hi ha una decisió política valenta’.

A hores d’ara, el manifest ha aconseguit 89 entitats adherides i més de 2.600 signatures públiques de persones. Com mostren al mapa interactiu de la web, d’entre els municipis amb més adhesions hi destaca Palma (930), Manacor (111) i Marratxí (56).

El manifest, dirigit a tota la societat, demana fer una reflexió col·lectiva sobre el futur de Mallorca en cas de continuar el model d’autopistes, urbanitzacions i xalets dispersos arreu del territori. «Darrere les noves autopistes creixen les urbanitzacions i els grans habitatges aïllats, s’edifiquen els boscs, les muntanyes i les terres fèrtils que han sostengut la vida fins als nostres dies. Darrere cada nova carretera hi apareixen grans centres comercials multinacionals, polígons industrials i pedreres, que eliminen o substitueixen l’agricultura, les botigues tradicionals, els artesans i les petites indústries locals que donen sentit als pobles…». Un model «depredador que ni tan sols reverteix en una millora de les condicions de vida de la gent».

Al text, expressen una profunda preocupació per les conseqüències del model urbanístic, turístic i viari «que ens ha duit a tenir la densitat de cotxes més elevada del planeta, i que ens està passant factura amb embossos interminables, contaminació, alta sinistralitat, minva de la qualitat de vida, costos econòmics enormes, corrupció i tots els indicadors ambientals negatius en creixement». «Els seus impulsors veim amb preocupació com totes les opcions polítiques aposten per fer noves autopistes i carreteres impactants mentre el transport públic és escàs i precari i “fins i tot les forces polítiques que històricament lluitaven contra les autopistes ara les imposen, arrasant paisatges, promeses i esperances d’un futur millor». I acaba fent una «crida a tota la gent que estima Mallorca a sumar-se al manifest i a mostrar el seu rebuig a les noves autopistes i urbanitzacions i a aquest urbanisme depredador que no respecta res».

Una web per a mostrar «les dades reals del projecte i les mentides del Consell»
A la web que han creat per a l’ocasió es pot llegir el manifest en cinc llengües (català, castellà, anglès, alemany i francès) i consultar els documents que han pogut recopilar.

«Els impulsors estam convençuts que hi ha una majoria social amplíssima que dóna suport a mesures per frenar la massificació, i el model urbanístic depredador que té la seva màxima expressió en la construcció d’autopistes. A la web es pot consultar tot el projecte, amagat pels partits que governen el Consell contínuament. Recordem que el projecte no va estar a exposició pública, es va evitar que la ciutadania pogués fer cap tipus d’al·legació. El projecte definitiu a més, que té uns costos de més de 33 milions d’euros, va ser votat a una comissió i ni tan sols va anar a un plenari ordinari del Consell. El Consell a més, es va negar a facilitar una còpia a la plataforma ja fa més d’un any».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.