Setmanari d'informació local - 138 anys

El ball dels cossiers de Montuïri, declarat Festa d'Interès Cultural

22957

El Ple del Consell de Mallorca, de manera unànime, ha declarat el ball dels cossiers de Montuïri Festa d'Interès Cultural (FIC). D'aquesta manera, els cossiers de Montuïri se sumen a altres festes considerades d'interès cultural com són Sant Antoni de sa Pobla, el Firó de Sóller, Sant Joan Pelós i els cavallets de Felanitx, els cossiers de Manacor i d'Alaró, i el Sermó de l'Enganalla de Llucmajor.

«Hem d'agrair que els cossiers de Montuïri es vulguin unir a aquestes declaracions de festes d'interès cultural», ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, «aquesta declaració serà positiva per als cossiers però també enriquirà totes les festes que ja formen part d'aquesta catalogació. Avui el que feim és reconèixer el ball dels cossiers de Montuïri com a part de la identitat i de la tradició de tot el poble de Mallorca».

L'informe del Consell de Cultura Popular

El ball dels Cossiers de Montuïri és un conjunt de danses populars que du a terme un grup de dansaires format per sis cossiers i una dama, als quals s’afegeix la figura del dimoni i una colla de músics que toquen xeremies, flabiol i tamborí.

El seu origen és desconegut però els estudiosos el relacionen amb antics rituals oferts a divinitats agràries per a aconseguir la fecunditat de la terra i per agrair les collites obtingudes. Les danses dels cossiers de Montuïri -sumen onze balls, alguns recuperats els darrers anys- es manifesten tres dies l’any, amb un recorregut semblant pels carrers del poble: el 15 d’agost, festa de l’Assumpció, i els dies 23 i 24 d’agost per la festivitat de Sant Bartomeu.

«El fet que el ball dels Cossiers de Montuïri s’hagi mantengut ininterrompudament de manera inalterada en el seu espai, en el seu temps i amb els elements que li són propis li atorga un alt valor identitari», sosté l’informe del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca. Els elements que en formen part –moviments de ball, música, vestimenta...- «són reconeguts i compartits com a part integrant i representativa del seu patrimoni cultural». Una festa que és transmesa i recreada «des de la infància i que la comunitat la preserva i viu com una experiència sensorial única, que remet al seu passat com a poble però també al seu present i al seu futur».

Trets que defineixen el patrimoni cultural immaterial, segons la UNESCO i que cal salvaguardar per potenciar l’estudi, la documentació i el registre, afavorint les condicions perquè la festa es mantengui viva. Aquest és l’objectiu que persegueix la declaració de Festa d’Interès Cultural.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.