Setmanari d'informació local - 138 anys

#AnyPedrolo: 100 anys de normalització

Manuel de Pedrolo, una militància incansable en defensa dels drets dels Països Catalans

20219
ICULT Manuel de Pedrolo FOTO Fundacio Pedrolo EN LA IMAGEN DESPACHO CALVET 1985

Enguany es compleixen 100 anys del naixement del poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista i traductor Manuel de Pedrolo (1918-1990). La Comissió de Commemoracions ha inclòs Pedrolo dins el conjunt d’anys literaris convocats per al 2018, any literari també de Montserrat Abelló, Maria Aurèlia Capmany, Raimon Panikkar, Carles Fages de Climent i Joanot Martorell.

L’1 d’abril, natalici de Pedrolo, s’ha donant el sus a l’Any Pedrolo, en què podrem gaudir de projeccions, xerrades, simposis, taules rodones i exposicions sobre l’autor arreu dels territoris de parla catalana durant tot el 2018.

«Després d’un llibre en ve infal·liblement un altre»
Defuig estereotips i planteja situacions límit als seus personatges, Pedrolo reprodueix així l’existencialisme humà, atrapa amb el realisme més cru i trenca esquemes amb l’absurd, tan pedrolià. Tot i que no és fàcil aconseguir certs exemplars, n’hi ha d’altres que es poden trobar per tot arreu, traduïts a desenes d’idiomes i reeditats contínuament, com és el cas del 'Mecanoscrit del Segon Origen', obra que també el situa com l’autor més venut.

El seu afany per normalitzar la situació del català el va convertir en qui, encara a hores d’ara, és un dels escriptors més prolífics en llengua catalana. Amb més de cent vint obres publicades, va fer tot el possible per a la normalització del català en tots els gèneres, va experimentar amb noves formes i va reformular els estils clàssics. La seva forta identitat ideològica i les seves ganes d’irrompre amb més innovació el varen posar més d’una vegada en serioses situacions, on només una persona tan ferma podria sortir-se’n i continuar amb el camí literari que ha acabat construint. Transgressor, innovador i, valentament, temerari per al seu temps, la censura només va ser un obstacle més a salvar.

Pedrolo no rondava cercles de poder i es mantenia al marge per a no tenir una vida pública intensa. Però, la vintena de guardons i reconeixements rebuts (Premi Sant Jordi, Prudenci Bertrana, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes...) el convertiren en un autor molt popular. A Mallorca, l’Editorial Moll li va publicar fins a nou títols. Amb el pas del temps, l’escriptor de l’Aranyó passaria a formar part dels personatges il·lustres del segle XX, se l’inclouria en els llibres d’història i ocuparia espais entre les lectures recomanades als centres educatius.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.