Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB publica l'Atles lingüístic mariner de Francesc de Borja Moll

17385

L'equip del Grup de Recerca Sociolingüística dels Illes Balears (Gresib) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha publicat l'Atles lingüístic mariner de Francesc de Borja Moll, una obra fins ara inèdita, que es podrà consultar a través d'Internet mitjançant un visor cartogràfic desenvolupat pel Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció (Ssigt).

Segons ha explicat el centre universitari aquest dilluns, entre 1966 i 1970, el filòleg menorquí Francesc de Borja Moll va recollir milers de formes lingüístiques en localitats costaneres de les Balears, el País Valencià i el Principat de Catalunya amb l'objectiu de recopilar la terminologia marinera en llengua catalana.

El lèxic vinculat al mar recollit per Moll inclou termes procedents de la geomorfologia, la meteorologia, els astres, la navegació, les maniobres, les embarcacions, però també de la vida a bord, el comerç, la pesca, i la fauna i la flora marítimes. Originalment, el romanista croat Mirko Deanovic va presentar al V Congrés Internacional de Lingüística Romànica un projecte que consistia en una obra especialitzada en la terminologia marinera de totes les llengües que conviuen a la Mediterrània.

Aquest projecte va quedar totalment suspès per l'esclat de la II Guerra Mundial el 1939. Acabada aquesta catàstrofe, Deanovic ho va reprendre i ho va proposar novament al VIII Congrés Internacional d'Estudis Romànics, el 1956, on es va constituir un Comitè Internacional per realitzar-ho. L'obra aplicava el mètode de la geografia lingüística a un territori plurilingüe on coexisteixen llengües genèticament molt diverses. El Comitè que ho havia d'impulsar va ser inicialment format per més d'una trentena de membres, procedents de tots els estats costaners de la Mediterrània.

Aquest Comitè va publicar el 1960 el qüestionari que havia de servir per a les enquestes, i amb aquest es va publicar també un àlbum amb il·lustracions per ajudar els enquestadors a fer les preguntes. Finalment es triaren 125 punts d'enquesta, des de la península Ibèrica fins a les costes del Mar Negre.

Totes les enquestes dins de l'Estat espanyol foren realitzades entre 1966 i 1970 per Francesc de B. Moll, mentre que de la de Banyuls es va encarregar el francès Louis Michel i de la L'Alguer Oronzo ParlangèliDes del 2016, hi ha un comitè promotor, impulsat principalment pel doctor Giovanni Ruffino, del Centre di Studi Filologici e Linguistici Siciliani, de Palerm, que, amb el permís i el suport de la Fundació Cini, ha reprès el projecte i vol dur a terme la publicació de totes les enquestes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.