Setmanari d'informació local - 138 anys

Sentit homenatge a les víctimes del polvorí de Sant Ferran

15649
Ofrena floral al cementiri de Palma en memòria de les víctimes del polvorí de Sant Ferran. | UGT

La UGT ha rendit aquest divendres un homenatge, amb una ofrena floral al cementiri de Palma, als 97 treballadors i treballadores, la majoria dones i nines, que moriren el 25 de novembre de 1895 en l'accident laboral del polvorí de Sant Ferran, i ha recordat a les onze persones que han mort el 2017 mentre estaven treballant o anaven a fer feina.

Durant l'homenatge, UGT ha destacat que una tragèdia d'aquestes dimensions «no s'ha d'oblidar perquè no es pot permetre que una negligència empresarial, com la que es va cometre fa 121 anys, torni a passar i ha tornat a denunciar que Balears continua essent la comunitat amb més accidents laborals en relació al nombre d'afiliats a la Seguretat Social».

L'accident laboral del polvorí de Sant Ferran, situat al revellí de Can Pelat -aproximadament on ara hi ha l'edifici d'Hisenda al carrer Cecili Metel-, va ocórrer mentre un centenar de treballadors i treballadores estaven recuperant pólvora i altres materials obsolets que havien servit de munició a l'Exèrcit espanyol. Les mesures de prevenció eren pràcticament inexistents. Es va calcular que en el moment de l'explosió hi havia més de 100 kilograms de pólvora. Una detonació va desencadenar la tragèdia.

Gran tragèdia

Tal com a recordat el sindicat, uns cinquanta treballadors, quasi totes dones i nines, moriren a l'instant. La resta, ho feren en poques hores o dies, sense que tinguem constància que hi hagués supervivents. «Tan sols havia transcorregut un mes d'ençà que un empresari català, Gabriel Padrós, havia aconseguit la contracta de l'exèrcit per inutilitzar l'armament. Si hagués aplicat les mesures de prevenció d'aquella època, probablement, no hauria ocorregut una desgràcia com aquella», ha assegurat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.