Setmanari d'informació local - 138 anys

Es dóna per finalitzada la reintroducció de l’àguila ‘coabarrada’ a Mallorca

15411

La Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca dóna per acabat amb èxit el Pla de Reintroducció de l'Àguila 'coabarrada' que s'ha duit a terme des del 2010, atès que un estudi científic prediu que la població ja és autosostenible.

En set anys, entre 2011 i 2017, s'han alliberat 41 exemplars a Mallorca, als quals cal afegir 11 que han nascut. La població actual està formada per 27 exemplars i 6 parelles territorials, de les quals 4 s'han reproduït des del 2014, quan va volar la primera cria nascuda a Mallorca. Els resultats han superat les previsions Pla de Reintroducció d'aquesta espècie, aprovat el 2008, segons informa el Govern.

Les accions han estat dutes a terme pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (Cofib) i la Fundació Natura Parc, amb la contribució del Programa Life de la Comunitat Europea (Life Bonelli) i la col·laboració de Xarxa Elèctrica d'Espanya, Vinyes Mortitx i Endesa.

Anàlisi de la viabilitat de la població 

A principis del 2017, el COFIB va encarregar a l'Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona una anàlisi de viabilitat de la població de l'Àguila Coabarrada reintroduïda a Mallorca. Els resultats de l'estudi indiquen que la població és autosostenible, segons les prediccions dels models demogràfics, i es preveu que continuarà en lleuger creixement en els pròxims anys.

Aquesta anàlisi ha permès corroborar que s'ha complert l'objectiu del Pla de Reintroducció de l'àguila 'coabarrada' a Mallorca (publicat en el BOIB 112, d'1 d'agost de 2009), que era aconseguir una població autosostenible, de manera que es dóna per acabat.

A partir d'ara el Govern seguirà de prop aquesta espècie, catalogada com en perill a les Illes, ja que encara necessita vigilància i seguiment per confirmar que les prediccions demogràfiques es compleixen i la població continua estable o en lleuger creixement. La tornada d'aquestes àguiles és clau per als ecosistemes insulars, ja que són un element de control poblacional d'espècies que fins ara no tenien depredadors (com la gavina, martes, el corb i uns altres).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.