Setmanari d'informació local - 138 anys

Detecten a Mallorca l’ús de xarxes de pesca prohibides des de 2002

13093
Caib

Palma Aquàrium i els tècnics de la Direcció General de Pesca i Medi Ambient han detectat l’ús de «xarxes de deriva» en les proximitats de les Balears, prohibides en aigües de la Unió Europea l’any 2002. Concretament, el 14 d’agost, el Grup Especial d’Activitats Subacuàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil va localitzar al nord-est de Mallorca un tros de xarxa amb dues tortugues marines joves adornades i mortes.

Segons un comunicat del Govern, els indicis feren sospitar els tècnics del Servei de Recursos Marins de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca que la xarxa en qüestió «no era un aparell convencional i que podia tractar-se d’una xarxa de deriva».

En aquest sentit, des de la institució han recordat que, a partir dels anys vuitanta, les xarxes de deriva, fins aleshores un aparell tradicional per a la captura de sardines, es varen convertir en «un problema medioambiental considerable» ja que s’escomençà a usar xarxes de malla ampla i de desenes de quilòmetres de longitud.

Aquestes grans xarxes de deriva varen provocar «un increment significatiu de la mortalitat incidental d’espècies protegides» i «la conseqüent inquietud internacional sobre l’impacte ambiental», han remarcat.

Per això, la reaparició d’aquestes xarxes en la costa de Mallorca ha demostrat que «es continua utilitzant en les aigües de la Unió Europea i que l’actual marc legislatiu presenta deficiències».

L’arxipèlag de les Balears constitueix una àrea de pesca individualitzada en el Mediterrani occidental, amb uns caladors que son explotats per una flota de característiques socioeconòmiques i tècniques particulars, compostes per 350 embarcacions, el 80 per cent de les quals són d’arts menors.

Els caladors de les Illes «són els millor conservats del Mediterrani espanyol» per això, el Govern ha reivindicat que «siguin tractats de manera independent de les regions peninsulars».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.