Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell i Llubí impulsen la restauració de la farinera de Can Suau

12239

El Consell i l'Ajuntament de Llubí han signat un acord de col·laboració per restaurar la maquinària conservada de la 'farinera' de Can Suau de Llubí. El conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell, Francesc Miralles, ha remarcat que, d'aquesta manera, recuperam patrimoni historicoindustrial en col·laboració amb els ajuntaments. «Es tracta de no perdre les arrels que ens han identificat i que expliquen com som avui dia», ha afegit.

Aquest procés de restauració inclou la recuperació de diverses peces, com les tremuges i les riscles dels tres molins de pedra; la grua, el cernedor i les dues canonades de fusta que transportaven el blat i farina; el motor de gas i l'entaulada on se situen els tres molins i els dos motors elèctrics. També inclou un procés de reposició d'elements tèxtils pel que passen la reposició del sedàs i de dos sacs fariners confeccionats en cotó.

El pressupost total d'aquest projecte és de 10.000 euros -8.000 euros a càrrec de la mà d'obra especialitzada de Patrimoni del Consell i 2.000 euros en concepte de materials, que finança l'Ajuntament de Llubí-. La restauració de la maquinària de la 'farinera' de Can Suau s'inscriu dins d'una línia de treball del Servei de Patrimoni Històric que promou la recuperació de màquines i estris, propietat dels ajuntaments, que estiguin relacionats amb el passat industrial i agrícola de Mallorca.

És el segon projecte que s'impulsa després de la restauració de la 'batedora DO-GA' de Lloret de Vistalegre. Es tracta d'una línia d'actuació que el departament de Cultura del Consell vol consolidar a través d'una convocatòria d'ajudes específica, que està previst posar en marxa a la fi de setembre, a través de la qual Patrimoni posa a disposició la mà d'obra i els ajuntaments subministren els materials necessaris per dur a terme la restauració.

Està previst que, una vegada restaurada, la maquinària formi part del nou centre multifuncional per a usos socioculturals en què s'està convertint l'edifici de la 'farinera' de Llubí, actualment en procés de rehabilitació.

L'edifici de la 'farinera' probablement va ser construït a principis dels anys 40 del segle XX i va funcionar fins a la dècada de 1980. Avui dia, conservava una part de la seva maquinària i aquesta és la que s'està recuperant en el taller de restauració de Son Bonet, en el qual es troben altres peces que podrien seguir un procés similar de restauració, com el carro per transportar carn de l'Ajuntament d'Alaró.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.