Setmanari d'informació local - 138 anys

Prohibeixen la pesca submarina a la Reserva Marina de Llevant

11150
Imatge de la Reserva Marina de Llevant. | CAIB

En el marc del desè aniversari de la Reserva Marina de Llevant, aquest dissabte el secretari general de pesca, Alberto López- Asenjo; el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant; el batle de la localitat de Capdepera, Rafel Fernández i el president de la confradia de pescadors, Pedro Mercant acompanyats d'altres convidats han visitat la reserva amb una embarcació que els ha portat arran de costa de les 11.303,12 ha, des de moll de Cala Rajada i fins s'Arenalet d'Aubarca.
 
Un cop finalitzada la visita, a l'auditori del Centre Cap Vermell les autoritats han pogut donar compte de les millores obtingudes al llarg d'aquests deu anys de reserva pesquera.
 
Història de la Reserva 

La reserva marina de Llevant de Mallorca - Cala Rajada es va crear en el 2007, en concret les aigües interiors el 23 de març i les exteriors el 3 d'abril. L'any 2001 a petició de la Confraria de Cala Rajada es va començar a gestar el projecte de la reserva, tot i que no va comptar amb gaires adeptes i van haver de passar més de 6 anys d'estudis, propostes i reunions.
 
En el cas de la RM del Llevant de Mallorca - Cala Rajada, les confraries implicades, la de Cala Rajada i Alcúdia aportaren a la Comissió de seguiment, l’any 2014  una sèrie de mesures per a rectificar i millorar els resultats, així com també per a igualar en lo possible les normatives d’aigües interiors i exteriors, millorant i facilitant al mateix temps el control i la vigilància.

Aquestes mesures no varen ser tingudes en compte al mateix any però sí a l’any 2016 després de la següent reunió de la Comissió de seguiment, en vista a les diferències, ja prèviament observades pels pescadors.

El primer estudi de la direcció general Pesca data de 2002, finançat amb el LIFE Posidònia i el resultat final fou la gestació de dues reserves contigües però diferents. Les aigües exteriors, tenen una regulació més restrictiva, incloent la no pesca submarina les quals donen uns resultats més positius.

Millorar-ne les condicions

Això justifica plenament al canvi de regulació (decret 71/2016), del que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca n'és la promotora per igualant el més possible a les restriccions de pesca de la part exterior (estatal); aquestes restriccions- regulacions són bàsicament en el llarg de les xarxes, en les èpoques de veda i, sobre tot, en la prohibició de la pesca submarina.
 
Els recursos pesquers en la reserva d'aigües interiors són iguals que en 2007 i a més són iguals o pitjors que a les zones obertes a la pesca del nord de Mallorca. Pel que fa als recursos pesquers en la reserva d'aigües exteriors s'han millorat de forma substancial.

Els recursos pesquers en la reserva integral segueixen un patró de millora constant, però sense arribar a biomases com la del Faralló de Cala Gat Les poblacions de peixos comercials de la Reserva Marina del Llevant de Mallorca - Cala Rajada estan lluny d'assolir els nivells d'altres reserves de les Illes Balears, però pot haver-hi motius de qualitat d'hàbitat que ho justifiquen.

Segons el conseller Vidal, en la seva intervenció, ha volgut destacar-ne el paper actiu i promotor de la confraria de pescadors en l'origen de la Reserva, ja que segons ell, «fa una dècada sí que era pràcticament inversemblant en les Illes Balears i també a nivell de litoral espanyol i inclús mediterrani, no sabem si era l’única però sí que era poc comú».

Per la seva banda, el batle de Capdepera, Rafel Fernández ha volgut agrair la presència del Secretari General i del Conseller Vidal en aquesta data assenyalada que marca un referent en la protecció de l'entorn i en concret del medi marí.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.