Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern no donarà ajudes econòmiques als ajuntaments que incompleixin la Llei de residus

10152
El director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó.

L'avantprojecte de la primera Llei de residus i sòls contaminats de les Balears preveu, entre altres aspectes, prohibir l'accés a ajudes econòmiques a ajuntaments que incompleixin la planificació de residus i que sigui el Govern o el consell insular corresponent el que assumeixi la seva competència en aquesta matèria.

Així, per primera vegada s'estableix una planificació que estableix un ordre de prioritat: en primer lloc estarà el Pla de Gestió de residus del Govern, després els plans directors sectorials i en
darrer lloc els programes municipals de gestió i prevenció de residus. Entre altres aspectes, aquesta nova normativa també inclou la prohibició de bosses de plàstic (amb l'excepció de les destinades a productes de venta gran) abans del 2019 i les vaixelles de plàstic d'un sol ús abans del 2020, segons ha presentat aquest dilluns el director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó.

«
No volem ser l’abocador d’Europa»

Així mateix, ha explicat que aquesta llei comptarà amb principis «d’autosuficiència i proximitat» pel que tractarà que cada illa es faci càrrec dels seus propis residus i preveu «la prohibició d'entrada de residus, atenent la normativa estatal i europea». «No volem ser l'abocador d'Europa», ha recordat Sansó. En aquesta línia, ha detallat, «qui contamina, paga» i per això els costos relatius a la gestió de residus aniran a càrrec del productor inicial d'aquests, del posseïdor actual o del seu anterior posseïdor.

Fonts de gestió de residus

A més, es crearà un fons de gestió de residus per finançar infraestructures i operacions relacionades amb la seva gestió. Aquest es proveirà de cànons i impostos ecològics que es puguin crear. Així i tot, 
Sansó ha explicat que no es preveu «la creació de nous impostos» sinó que se centralitzi la recaptació dels tributs i taxes ja existents. Així mateix, es crearà el Registre de Producció i Gestió de Residus de les Balears que serà públic i recollirà totes les xifres dels productors i gestors de residus.

D'altra banda, la llei també preveu la creació d'un inventari de sòls degradats i contaminats i crea una nova categoria, la de «sòls degradats, la qual cosa permetrà actuar en ells», ha dit.

Decret contra el desaprofitament alimentari

Un altre dels aspectes que recull la llei és la creació d'un decret d'obligat compliment sobre desaprofitament alimentari. Per això, el Govern promourà un pacte social que es concretarà en un codi de bones pràctiques que derivarà en aquest decret.

Cal ressaltar que aquest primer esborrany de l'avantprojecte ha comptat amb entrevistes amb professionals del sector, consultes de participació ciutadana i reunions sectorials. Aquest mes, es tramitarà el segon esborrador on es recolliran les aportacions de sis tallers de participació ciutadana, enquestes digital i més reunions sectorials. La previsió de 
Sansó és que, de cara a juny, el tercer esborrador pugui entrar en audiència pública i que la llei arribi al Parlament a la fi d'aquest any o principis de l'any que ve per ser aprovada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.