Setmanari d'informació local - 138 anys

Rodríguez, exdelegat del Govern Rajoy, «artífex a l'ombra de l'organigrama corrupte» segons el jutge

4210

El jutge d'Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, considera al president del PP de Palma, José María Rodríguez, «l'artífex a l'ombra de l'organigrama corrupte» ideat dins la Policia Local al marge de criteris de professionalitat i mèrits i per servir als interessos del partit.

En una ordre d'empresonament preventiva dictada el febrer passat per a un dels agents investigats en la presumpta trama de corrupció en el cos policial de Palma, el jutge detalla que es varen filtrar els exàmens d'oposició a oficial que es varen fer al maig de 2012 amb l'objectiu de «crear una estructura corrupta» per actuar amb impunitat i «al servei de determinats polítics i el seu partit».
Segons el jutge, «l'artífex en l'ombra de l'organigrama corrupte que es pretenia organitzar» mitjançant la filtració d'exàmens i amb els nomenaments per determinats llocs «seria José María Rodríguez», a qui atribueix que «pretenia, segons els indicis, envoltar-se d'un grup d'agents als qui se'ls facilitaria la col·locació i ascens en l'escalafó policial».
Quatre dels agents investigats per «fets gravíssims» en aquest cas es varen reunir amb Rodríguez a la seu del PP, segons un testimoni protegit que ha declarat en la causa, la qual cosa en opinió del jutge «corrobora el caràcter criminal de l'organigrama ideat per Rodríguez, aliè completament a la professionalitat i mèrits que cal esperar i desitjar dels comandaments policials».
Segons figura en l'acte, inclòs en la part del sumari sobre la qual el jutge va aixecar aquest dimecres el secret, un testimoni protegit va explicar que, en les reunions per organitzar l'organigrama de la Policia Local de Palma, al que solament incorporarien persones afins al PP, participaven Rodríguez, el llavors coordinador municipal i regidor Álvaro Gijón i el que era director general de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament, Enrique Calvo.
Aquestes reunions amb agents haurien tengut lloc abans i després de les eleccions de 2011 i el testimoni va donar detalls sobre les sales de la seu del PP on se celebraven, inclòs el despatx de Rodríguez.
Segons el jutge, l'ascens en l'escalafó policial «anava íntimament lligat a un indesitjable servilisme a favor dels interessos de determinats polítics» i era «aliè al digne, lleial i correcte exercici de la funció policial».
El sumari recull també la declaració d'un policia integrat en el Grup d'Actuació Preventiva (GAP) que assenyala que els membres de la unitat 2 actuaven de forma autònoma en la Platja de Palma i «presumien dels seus contactes polítics» i d'estar protegits pel PP.
Va relatar com quan era delegat del Govern, càrrec que va ocupar de desembre de 2011 a juliol de 2012, Rodríguez va cridar a un dels policies presumptament corruptes i li va ordenar actuar contra la venda ambulant al centre de Palma, lluny de la seva zona d'intervenció habitual. Aquest testimoni va explicar també que va veure com el líder del PP de Palma i aquest agent s'abraçaven «com si fossin amics íntims».
També va explicar al jutge que en una altra ocasió va escoltar com un dels policies imputats presumien de la protecció del regidor del PP Álvaro Gijón: «Mentre que estigui l''enano' a Cort a nosaltres no ens tocaran».
El magistrat afegeix en un altre acte del sumari que altres línies de recerca corroboren que alguns membres de la Patrulla Verda i empleats del Ajuntament han estat presumptament utilitzats com a instrument «al servei de les tèrboles maniobres del senyor Rodríguez», de manera que els empresaris que no se sotmetien a les seves finalitats eren pressionats mitjançant inspeccions i denúncies injustificades.
En l'ordre d'empresonament preventiva d'un altre dels policies investigats, el jutge es refereix a un sotsinspector que gaudia de prebendes en locals d'oci per afavorir a un determinat grup empresarial i era qui decidia què establiments tenien patent de cors i a quins inspeccionar fins a esgotar-los i aconseguir el seu tancament.
Aquest policia donava instruccions des dels clubs de prostitució, on «estava instal·lat» i passava hores estant de servei, i se li toleraven excessos perquè «estava molt ficat en el Partit Popular, aportava o sufragava despeses», segons va declarar un testimoni protegit que va explicitar que la seva connexió amb el PP era José María Rodríguez, a qui acompanyava als congressos de la formació política.
El sotsinspector està investigat per presumptes suborn, associació il·lícita, organització criminal, ús d'informació privilegiada, malversació i falsedat, delictes penats amb entre 3 i 8 anys cadascun.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.