Setmanari d'informació local - 138 anys

Fruites, la satisfacció de l’estiu (i II)

Fa un parell d’anys, quan es parlava de les temporades de la fruita es feia al·lusió al període immediatament posterior a la recol·lecció en el camp, moment en que es posava a la venda fins que acabava la seva època de maduració i producció. Avui en dia, però, les temporades s’han ampliat enormement, fins al punt que algunes fruites ja es poden trobar durant tot l’any. Els nous mètodes de conservació, les importacions, els cultius dins hivernacles, fan que les fruites s’adaptin a les necessitats de mercat i no al revés, que siguin els compradors els qui s’adapten a les temporades de fruita.


Però no tot son avantatges, forçar els processos de maduració, tant per avançar-lo com per a enrellentir-lo, fa que la fruita perdi part de les seves qualitats organolèptiques, i les primeres que notam són una falta de sabor i olor molt important.


Per això és molt millor avesar-nos a consumir la fruita de temporada.
Així, al camp a l’estiu entre juliol i agost trobam: albercocs, cireres, gerds, fraules, meló, nispros, llimones, plàtans, melicotó, figues, peres, síndria i raïm.

Unes curiositats sobre el món de la fruita:
- Sabíeu que... hi ha més de tres mil varietats diferents de melicotó?
- Sabíeu que... la poma és la fruita que més propietats curatives té?
- Sabíeu que... els advocats són la fruita que més fama d’afrodisíaca han tingut al llarg de la història?
- Existeix una fruita tropical anomenada Fruita de Jack (artocarpus heterophyllus) originari de la Índia que pot arribar a pesar 40 kg i mesurar més d’un metre de llargària. És, juntament amb la carabassa, la fruita més gran del món.
- Sabíeu que... el nom del taronger prové de l’àrab i vol dir poma d’or?

Broquetes de fruita amb cervesa
Ingredients per a 4 persones: 2 pomes; 2 peres; 2 plàtans; 1/2 litre de cervesa; llevat de pa 20 grams; sucre i canyella; farina; oli de gira-sol; 4 broquetes de fusta per persona.
Elaboració: Pelar i tallar les fruites en trossos grossos i deixar en remull dins la cervesa uns 30 minuts.
Colar i afegir-hi, a la meitat de la cervesa, el llevat i la farina fins a aconseguir una crema untuosa, dins la que passarem les fruites, per després escórrer un poc i punxar a les broquetes de fusta. Fregir dins oli calent.
Un cop fredes passar-les per sucre i canyella i servir.

Sorbet de clementines
Ingredients per a 10 persones: 1 litre de suc de clementines; 500 grams d’aigua; 500grs. de sucre; 1/4 de copa de Cointreau.
Elaboració: Posar a bullir uns minuts el sucre i l’aigua, i en calent afegir-hi el suc de fruites. Deixar refredar i posar dins la geladora juntament amb el licor.

Però no només podem fer postres amb fruites:
Crema freda d’alvocats
Ingredients: 2 kg d’alvocats; 3 litres de brou d’au; 1/2 litre de nata; sal; pebre bo blanc.
Elaboració: Pelar els alvocats i triturar amb la meitat del brou, ja fred. Rectificar de sal i de densitat amb més brou. Un cop tinguem la densitat de crema desitjada, afegir-hi la nata freda i servir.

Crema de meló amb menta fresca
Ingredients: 3 melons (aproximadament 2-3 kg de pes total); 2 litres de brou d’au; 1 litre de nata; 2 iogurts naturals; menta fresca picada; sal i pebre bo blanc.
Elaboració: igual que la crema anterior, afegint-hi els iogurts i la menta picada al final.

Amanida de nous, taronges i dàtils
Ingredients: 1 lletuga tallada en juliana; 100 grams de dàtils; oli d’oliva; suc de llimona; raspadura de pell de llimona; 1 cullerada de canyella; 3 taronges pelades al natural; 100 grams de nous picades, sal.
Elaboració: Picar els dàtils, mesclar el suc de llimona, l’oli, la canyella, la sal i homogeneïtzar tota la mescla. Repartir la juliana de lletuga als plats, decorar amb la taronja i els dàtils picats juntament amb les nous. Regar amb la salsa tot just abans de servir.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.