Setmanari d'informació local - 138 anys

Una pinacoteca musical

Us presento avui una obra original i única, la qual durant molta d'estona fou una de les meves obres preferides i que m'ajudà a iniciar-me en el fascinant món de la Clàssica.

Es tracta d'una obra d'uns 35 minuts aproximadament, orquestrada pel compositor francès Maurice Ravel a partir de la versió original per a piano del rus Modest Musorgk. Aquesta fóu composta l'any 1874 i orquestrada magistralment pel francés l'any 1922. S'anomena "Quadres d'una Exposició".

Aquesta música totalment descriptiva,"intenta" posar imatges a una sèrie de dibuixos i pintures existents.

Vull fer un incís ja que xerram de crear imatges a través de la música, heu de saber que això tant bo de dir, és molt mal de fer, sobretot si no hi ha un títol o una explicació prèvia: inclús les famoses "Les Quatre Estacions" de Vivaldi, posarien en un compromís a expertes músics i melòmans si les hi fessin escoltar per primera vegada i no tinguèssin els títols què tenen. Cada un podria tenir interpretacions, imatges i sensacions diferents.

L'obra està inspirada en 10 pintures i dibuixos incluïts en una exposició pòstuma d'un gran amic de Modest anomenat Viktor Hartmann, artista i arquitecte què morí jove als 39 anys. Moltes d'aquelles obres es perdràn. Anem a desbroçarla un poc:

- La introducció i fil conductor s'anomena "Promenade" i simula el recorregut del visitant per l'exposició. El tema es va transformant posteriorment.

-"Gnomus" representa un fullet caminant de forma torpe, amb cames tortes i convulsionant-se.

-"Il Vecchio Castillo", descriu un castell medieval en el qual hi ha un trovador, baix un balcó. La veu del músic-poeta està representada pel saxo alt, artista convidat en algunes obres orquestrals, ja que no forma part de l'orquestra simfònica estándar.

-"Tulleries" representa a uns nens jugant en un jardí.

-"Bydlo", una carreta de dues grans rodes i estirada per dos bous. Es un fascinant estudi de dinàmica (de més fluix a més fort, gradualment) pianística i orquestral.

- Ballet dels petits pollets amb les seves closques. Peça amb molt d'humor.

-"Samuel Goldberg i Schmuyle". Dos jueus polacs dialogant, un ric i arrogant i l'altre pobre i planyider.

-"El Mercat de Limoges" amb dones discutint de forma animada en un mercat.

-"Catacumbas", què descriu la visita del pintor amb dues persones més a les catacumbes de París. Els metalls simulen un orgue.

-"Cum mortius in lingua morta", és una variant de la "Promenade".

-"La cabanya damunt unes potes de gallina". Lloc a on viu la temible i terrible bruixa russa "Baba-Yaga".

-" La gran porta de Kiev". Monumental colofó d'aquesta obra què representa un projecte arquitectònic. Imitació de sons de campanes festives russes.

Existeixen més versions orquestrals a part de la de Ravel (la més famosa i la millor), per exemple la de Leopold Stokowski (el famós director i arreglista que dóna la mà a Mickey Mousse a la pel.lícula "Fantasia" de Disney), o de Vladimir Ashkenazi (conegut pianista i director) entre altres.

Bones versions dels "Quadres" versió Ravel, son les de Giulini/Chicago/DG; Abbado/Berlin/DG; Reiner/Chicago/RCA; Gergiev/Wiener/Decca; Celibidache/Munich/EMI (aquesta personalíssima, i només per quan ja la conegueu).

En versió original per a piano, m'agrada molt la personalíssima d'Ivo Pogorelich/DG; també les de Stavioslav Richter/Melodya o Philips.

Inclús el japonés Isao Tomita, especialista en música electrònica, i què ja ha sortit alguna vegada en aquesta secció, també té la seva versió amb sintetitzadors.

Començau, si voleu, per la versió orquestral de'n Ravel i quan la tengueu "rodada", passau a la versió pianística. La disfrutareu encara més, segur!

Ja em contareu...

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.