Setmanari d'informació local - 138 anys

Us venen de gust uns arrossos?

A l’estiu sembla que hi ha més temps per a fer dinarets amb amics i família o bé anar a terrassetes a pendre alguna cosa. I si hi ha un plat típic de l’estiu a ses terrasses davant la platja són els arrossos i paelles. Així que avui us proposo, posar-vos les xancles, un poc de crema solar, el capell de palla i anar a una terrasseta davant la mar; cervesa en mà i un bon arroset.

Començam amb un arrosset de verdures:


Ingredients 4 pax: 400 grams d’arròs bomba; 800 grams d’aigua o brou de verdures; un poc de julivert; un poc d’api; unes pastanagues; un poc de ceba; unes panses; safrà; sal i oli d’oliva.


Elaboració: Pelau i picau la pastanaga, la ceba l’api i el julivert. Sofregiu amb l’oli dins una greixonera la pastanaga i la ceba. Un cop tendre i doradeta la verdura, afegiu l’arròs i seguiu sofregint. Assaonau amb la sal, espècies i afegir el clau, el safrà, el julivert, l’api i les panses. Banyau amb el líquid i ho feis coure uns 20 minuts a foc mitjà sense deixar-lo de vigilar. Rectificau de sal i acabau la cocció al forn. Serviu-lo dins la greixonera.

Arròs de llamàntol:


Ingredients: 1 Llamàntol; 300 grams de gambes; un pebre verd i un de vermell; 1 ceba; 2 tomàtigues triturades; 380 grams d’arròs bomba; 1 litre i mig de brou; sal i oli de Sóller.
Elaboració: Tallarem els pebres i la ceba a daus molt petits. Un cop tallats el reservam.
Ara arreglam el llamàntol: el podem xapar a rodanxes i deixar les pinces senceres, i el cap per la meitat. Un cop tenim tot a punt, ja podem començar.


Quan tinguem l’oli calent dins la paellera passarem el llamàntol, volta i volta, només perquè l’oli agafi el gust. El retiram i reservam.


Ara hi afegim les verdures que ja tenim tallades i les sofregim fins que quedin doradetes. Quan tinguem les verdures ben fetes afegim la tomàtiga i deixarem que es redueixi un poc. Quan el sofregit ja està llest, afegim l’arròs i el passam uns 2 o 3 minuts juntament amb el sofregit. Seguidament afegim el brou que el tindrem calent el deixarem coure 15 minuts a foc fort, passat aquest temps baixam el foc, afegim el llamàntol i cuinam els 5 minuts darrers a foc mitjà. Passats uns 5/8 minuts més ja podrem servir l’arròs. Pensau durant la cocció a rectificar de sal i condimentar bé.

Arròs de cranc de roca:


Ingredients: 2 crans de roca per persona; 4 dents d’all; 1 nyora; 4 tomàtigues, una copeta de ron, un pebre verd i un de vermell, 150 grams d’arròs per persona si volem plat únic, sal, oli, safrà i brou o aigua.


A una paellera posam l’oli i quan sigui ben calent marcarem els crancs, i quan estiguin de color roig, posam el rom i els flamejam.


Afegim els alls picats i la nyora sense llavors, ho deixam fregir un poc. Vigiliau que la nyora no se cremi. Ara ho retirau tot del foc i dins la mateixa paellera hi sofregiu els pebres, en ser dorats hi afegirem la tomàtiga picada i ho deixarem coure fins que evapori l’aigua. Deixam coure a foc lent. Afegim l’arròs, l’hi feim dues voltes i ja afegim l’aigua (el doble que d’arròs). A mitja cocció afegim el sofregit de crancs, nyores i alls. Acabar de coure i servim amb un poc d’all-i-oli.

Però els arrossos també podem esser dolços.


Arròs dolç:


Ingredients: 400 grams d’arròs; 50 grams de mel; 50 grams de mantega; 8 dl d’aigua; sal; canyella; sucre i clau.


Elaboració: Posau a bullir a foc fluix l’arròs amb l’aigua, la mel, mantega, la sal i el clau. Remenau de tant en tant. Coure fins que l’arròs sigui cuit, i ens ha de quedar l’arròs sec. Serviu-ho calent i espolsat de sucre i canyella.

Greixonera d’arròs dolç:


Ingredients: 400 grams d’arròs; 1 litre d’aigua; 30 grams d’oli d’oliva suau; 250 grams de sucre; 100 grams de mel; uns brins de safrà; 2 branquetes de canyella; sal i pebre bo.
Elaboració: Posau a bollir l’aigua amb l’oli, sucre, mel, fils de safrà, canyella, sal i pebre bo. Posau l’arròs dins una greixonera. Colau el brou inicial dins la greixonera de l’arròs. Enfornau la greixonera per acabar de coure’l.


Agafem la paellera en la qual anem a preparar l’arròs i posarem una capa fina de sal en el fons i l’oli, també una fina capa.


Bona setmana

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.