Setmanari d'informació local - 138 anys

Avui us proposo fer un variat

Si haguéssim de triar un plat que representés el berenar de mig matí després de passejar pel mercat de Sineu o Santa Maria; si cerquéssim l’elaboració típica després de fer una ‘volta’ amb bici o escollíssim pegar una mossegada mentre compram pel Mercat de l’Olivar; segur que molts triaríem un bon ‘variat’. Es Pont, aquí a Sóller, es Busso a Llucmajor, Ca sa Mis a Sa Pobla, Can Melis d’Inca o Can Prim de Santa Eugènia són alguns dels llocs on degustar un bon variat.

Crec que ja ho he contat qualque vegada, però el variat és un conjunt d’elaboracions típiques que va aparèixer a la nostra gastronomia amb el boom turístic cap als anys 60 del segle passat, amb l’objectiu d’oferir als visitants un ventall de la nostra gastronomia. Curiosament, amb el pas dels anys, ha deixat aquesta vessant turística a favor de la tradicional, i ara són més els locals que els forans qui demanen un bon variat. Això si excloem les ‘hordes’ de ciclistes estrangers que també han descobert aquesta delícia gastronòmica.

Frit, croquetes, pilotes, pica pica, llengua, fetge, ensaladilla, calamars arrebossats són algunes de les elaboracions que conformen el típics variats mallorquins.

Aquets dies estic fent classes de cuina en directe a través de les xarxes socials i si n’heu perduda alguna la podeu recuperar al meu canal de youtube. Cercau: Juan Antonio Fernández Vila.

Doncs una de les classes que vaig impartir la vaig dedicar a algunes elaboracions presents en el variats.

Llengua amb tàperes
La llengua amb tàperes és un cuinat típic de la pagesia de Mallorca, molt utilitzat també com a tapa per als famosos variats.
Els ingredients són, evidentment: llengua, preferentment de porc o d’altres animals; ceba; alls; herbes aromàtiques; oli; pebre de cirereta, i per descomptat, les tàperes. S’han de bollir les llengües dins aigua amb mitja cabeça d’alls, llorer, menta i romaní i sal, durant un període entre una hora i mitja i dues hores.
D’altra banda, dins una greixonera de fang es fa un sofregit amb la ceba, el pebre de cirereta, un tassonet de vi negre i, una vegada ben ofegat i fluixet, s’afegeix brou de cocció i la llengua tallada i es deixa a foc lent fins que sigui cuit. Una quart d’hora o vint minuts abans d’apagar el foc s’hi afegeixen les tàperes.

Fetge escabetxat:
Una altra recepta senzilleta mallorquina i també típica dels variats.
Per a fer-ho necessitarem un tallada de fetge per persona, sal, pebre, alls, ceba, llorer, pastanaga, oli, vinagre i pebre bord. Farina i oli d’oliva verge de Sóller
Enfarinam el fetge, el fregim. Després dins l’oli hi sofregim la verdura tota junta i tallada a juliana. Un cop tendre, hi afegim el pebre bord dolç, el vinagre i rectificam de sal. Tornam el fetge a l’escabetxo i cuinat 5 minuts.
Ara afegim alguna cosa més al nostre variat:

Croquetes de bacallà.
Per a la pasta: 1l de llet; 150 grams de farina; 150gr de mantega; sal; pebre bo blanc mòlt i nou moscada.
Pel farcit del bacallà: 300 grams de bacallà esmicolat, dessalat i desespinat; un poc de julivert.
Elaboració: Encalentir la llet. A part fondre la mantega, i sofregir-hi el bacallà. Un cop tot ben sofregit afegim el julivert. Després ja podem afegir-hi tota la farina i remenar fins aconseguir una pasta espessa, coure 5 min. Abocar al llet calenta a poc a poc i anar homogeneïtzant la mescla, sense deixar de remenar i coure. Assaonar i especiar. Deixar refredar i realitzar les mini-croquetes de forma habitual ( farina – ou - pa rallat) . Fregir i servir.

Xampinyons farcits de gambes:
Ingredients: Xampinyons una mica grossos, gambetes petites, all i julivert, sal i oli.
Elaboració: Pelam els xampinyons i els hi tallam el peu, els posam dins una safata per anar el forn i els regam amb un rajolí d’oli. Tot seguit els courem fins que quedin tous. Mentrestant, a una paella amb una mica d’oli enrossirem els alls, el julivert i les gambetes per a preparar el farcit. N’hi haurà prou amb uns quants tombs i estarem atents per a traure-ho de seguida perquè no ha de quedar massa cuit.
Treim els xampinyons del forn. Posem aquest farcit dins el capell del bolet i ja els tenim a punt de menjar. Els podeu tenir fets i a la hora de servir-los els doneu un cop de forn.
Bona setmana i ens trobam d’aquí a 7 dies. parlemdecuina@hotmail.com

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.