Setmanari d'informació local - 138 anys

Caracas: 1940

Repassant arxius haig de comprovar una vegada més que la història es fa sobre els papers i dins els papers. Els documents parlen i no canvien, com el cervell humà, de parer parer amb el pas dels anys. Així i tot, pensem, que com la memòria oral, els papers són també subjectius, és a dir, ens apropen a la realitat però no són la realitat. Us posaré un exemple: si en un rebut o una comanda d'aquells exportadors de taronges nostres hi figuren per exemple X tones de fruit, tot i que la matemàtica contable és una ciència exacta, ens podríem trobar amb el problema que per raons de tributs o imposts d'afers mercantils, l'empresari hagués consignat menys càrrega de la que va vendre. D'aquesta manera, si per a fer una estadística, nosaltres feim servir aquest document, d'alguna manera, fugirem de la realitat. En altres mots podríem dir que els doblers negres de qualsevol transacció no són història o és impossible que hi figurin, ja que oficialment no existeixen.

- Vist així...

- Vist així la història només és un apropament a la realitat ja que juga amb una suma de subjectivismes orals i escrits.

- Idò molt bé.

- Fins i tot els comunicats oficials que obeieixen als interessos polítics de cada moment.

- Caram!

- Parlem avui d'una empresa de sollerics a Veneçuela l'any 1940. Es tracta de la fàbrica de galletes fines i xocolates de Josep Puig i Canals (els germans Joan i Josep, del Carrer de Sa Mar), una indústria de les més importants i conegudes de l'Amèrica llatina, amb seu a Caracas. En aquesta carta de mesos després de començada la Segona Guerra Mundial llegim: "Aquí la situació és de cada dia més precària. Es troba en la boca de la majoria que les coses van malament. La guerra, allà, a Europa, ens perjudica força ja que hem perdut els mercants més importants (Supòs que es refereix a les xocolates ja que els millors importadors del producte eren Holanda, Bèlgica i França). Quasi tot el comerç es fa amb els Estats Units, però segons es diu, aquest no inclou tot el que seria necessari. Les exportacions de petroli, la nostra principal font de riquesa, han minvat. I això afecta ostensiblement a tothom, perquè aquí tots vivim del petroli. En aquests anys passats el petroli donava a bastament per portar una vida regalada. Tohom fugia del camp. Tots semblaven voler viure de l'Estat, que va crear innombrables llocs de feina inútils i hi havia una bona situació de pura aparença. I, és clar, com que ningú sap guardar un cèntim, els doblers rodaven. Ara iniciam una temporada difícil. Han estat creats dos ministeris més dels que en la teva època hi havia" i hi ha remors que s'hauran de tancar. Molts amics meus que es creien tenir el seu cambur (és una casta de banana, com aquell que diu, el pa de cada dia) han estat acomiadats. Nosaltres patim d'un mal pitjor, puix que no només ens hem d'afrontar a la competència extrangera sinó també nacional. L'edificació també ha minvat molt, però tens al teu favor que els lloguers encara es mantenen. Les cases, rara anormalitat, mai tingueren gran valor, ni en les millors èpoques passades. De seguir així les coses molta gent tornarà al camp i això afectarà a l'afer del lloguer dels habitatges. La manca de divises és de cada dia més alarmant. No hi ha dòlars. Tenim molta mercaderia que no s'ha pogut pagar per no haver-hi moneda USA en els bancs. En resum, que no es presenta gaire fàcil el futur proper. No és el moment de vendre les teves cases, malgrat les gestions que hem fet des de fa temps i ara, amb això del dòlar, molt pitjor. Però ja capotejarem la tempesta el millor possible. No t'alarmis, puix que ja saps que per aquí les coses van i venen."

- Interessant. Però no oblidem que la Guerra Mundial ho trastocava tot. En aquells moments, setembre de 1940, hi havia la batalla d'Anglaterra, el bombardejament sistemàtic de ports i centres industrials britànics, mentre les tropes italianes de Libia envaien Egipte. Mussolini atacava Grècia i Alemanya Romania per repartir-se els balcans...

- Foc per tot arreu!

- Això mateix.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.