Setmanari d'informació local - 138 anys

Cuina mallorquina d'hivern. Greixonera d'ous i sípia amb ceba

Aquest dies a l'Institut estam fent una sèrie de receptes de cuina mallorquina d'hivern, plats d'aquells que fan ganes els dies de fred. Així que com que de fred n'estem servits (-3,2 ºC la setmana passada); aquí us deixo unes receptes per a encalentir-vos.

Greixonera d'ous 

Ingredients: 4 ous, ½ kg de faves, 1/4 kg de pèsols, 1 ceba, 1 cabeça d'alls, 2 patates, 2 rodanxes de sobrassada , 2 cebes tendres, oli, aigua i sal, canyella, clau i pebre

Elaboració: Coure els ous, refredar, treure la closca i partir-los per la meitat al llarg. Es reserven. Escalfem l'oli en una cassola de fang, i posem les cebes (també podem posar-n'hi de tendres), que prèviament haurem picat, i les rodanxes de sobrassada. Donem unes voltes i afegim la cabeça d'alls i les faves. A continuació afegim les patates tallades a daus, i incorporem l'aigua. Afegim les espècies i la sal i deixem coure a foc lent fins que les verdures estiguin gairebé cuites. Posem els ous durs que teníem reservats, i els pèsols. Es serveix en la mateixa cassola.

Sípia amb ceba

Ingredients: 1.500 grams de sípia, 500 grams de tomàtiga triturada, 2 quilograms de ceba, 1 manat de Julivert, 5-6 alls, 2 fulles de llorer, 3 dl d'oli d'oliva, 1 copeta de brandi, 50 grams de panses, 25 grams de pinyons, sal i pebre bo.

Elaboració: Fer ben nets les sípies, tallar-les a daus i deixar-les que amollin tota l'aigua. Tallar la ceba ben fina amb el julivert i els alls. Posar a encalentir la meitat de l'oli en una greixonera gran i sofregir la meitat de l'all. A continuació, hi afegirem la ceba. Afegir la tomàtiga amb les fulles de llorer i posar sal al gust. Posar l'oli restant a una paella i sofregir la resta de l'all i el julivert picat. Afegir la sípia i deixar-la sofregir uns minuts. Flamejar amb brandi i afegir-ho a la greixonera amb el sofregit. Al final, posar-hi les panses i els pinyons, i deixar-ho cuinar tot a foc lent uns 30 minuts.

Balear Skills

I com que parlam de formació professional i de cuina, acabaré l'article d'avui fent un resum del que ha estat el BalearSkills , concurs que ja us vaig anunciar fa unes setmanes.

Després de mesos parlant-ne per fi el passat dijous (27-Gener) es va dur a terme el campionat de Formació Professional d'alumnes de Cuina, una experiència que en Gastón Sarmiento (IES Guillem Colom Casasnovas) , en Joan Urpí (IES Mª Àngels Cardona), en Santiago Herrera (IES Calvià); i sobre tot n'Arnau Oliver (IES Juniper Serra) no oblidaran fàcilment.

La prova començà a les 16:00 h, i en 3 hores els 4 aspirants a una placa al concurs Nacional havien d'elaborar 8 tapes vegetarianes, 8 de peix i 8 de carn a partir d'una cistella idèntica per tots i amb llibertat total per a escollir els ingredients, però amb una sèrie de criteris als que havien de cenyir-se. Durant tot al prova els 4 alumnes demostraren la seva professionalitat davant els fogons i just a l'hora indicada tots presentaren correctament les seves elaboracions.Pot parèixer un tòpic però el jurat format per en Javier Weil ( Gran Hotel Sóller), Xisca Dolç (Conselleria d'educació i cultura), Pepe Poyatos ( IES Juniper Serra), Víctor Perrotte (restaurant Es Canyís ) i un servidor; ho tinguérem realment difícil per a destriar al guanyador. Al final i remarcant la professionalitat de tots, el guanyador fou N'Arnau Oliver, quedant en segon lloc i com a reserva en Gastón Sarmiento.

N'Arnau Oliver representarà a la nostra comunitat al concurs nacional (Spain Skills) que es durà a terme al més d'abril a Madrid.

Molta Sort!

(Foto: En Gastón en primer terme amb alguns companys de classe de l'institut de Sóller) . Bona setmana i fins d'aquí a set dies. Podeu veure les fotografies del BalearSkills al bloc http://cuinant-blog.blogspot.com/, o bé visitar www.cuinant.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.