Setmanari d'informació local - 138 anys

Cinema gastronòmic per començar l'any

Varies ( i variades) han estat les pel·lícules gastronòmiques presentades al 2010: Bon apetit, 18 comidas, Come reza ama, Soul Kitchen (de la que ja us n'he parlat en aquestes pàgines); i els documentals Nuestos hijos nos acusaran i Cooking history.

Totes elles tenen en comú que les vides dels seus protagonistes giren al voltant del món de la cuina, essent la gastronomia (en totes les seves vessants) utilitzada per a mostrar i aprofundir en els sentiments i vides dels personatges de les cintes.

Però que té el món de la cuina que tants directors han utilitzat els fogons per recrear petites històries que calen en la memòria? Algunes tan destacables com l'alemanya Deliciosa Martha (amb la versió Nord Americana Sin reservas), el documental Super Size Me de Morgan Spurlok, o l'animada Ratatouille ( Disney Pixar); són exemples ben variats d'aquesta vessant cinematogràfica, que usant variats recursos cinematogràfics aconsegueixen arribar al públic usant aquest camí gastronòmic.

Doncs, el primer plat que analitzarem avui, d'aquest menú cinèfil que ens ha deixat aquest recent finalitzat 2010 és l'òpera prima del director espanyol David Pinillos: Bon Appétit. El personatge principal interpretat per Unax Ugalde és un xef espanyol amb molt talent i que aconsegueix una plaça en un dels restaurants més prestigiosos de Zurich. Allà demostrarà el seu saber fer en els fogons i alhora anirà aprofundint en l'amistat amb la sommelier del restaurant, una fascinant Tschirner, que està mantenint una relació amorosa amb l'amo del restaurant. I l'embolic comença amb un simple petó, com explica el subtítol de la pel·lícula: històries d'amics que es besen.

La següent pel·lícula en importància pel seu pes en actors és Come reza ama, protagonitzada per Julia Roberts i amb un secundari de luxe (Javier Bardem) ens conta la vida de Liz una dona que tenia tot el que sempre havia desitjat una casa, un marit i èxit laboral; però a l'hora es sent perduda. Recent divorciada i sense saber quin rumb seguir inicia un viatge al voltant del Món descobrint plaers que fins ara li eren esquius com el plaer del menjar a Itàlia, la religió a la India i el vertader amor a Bali.

Protagonitzada per Luis Tosar (celda 211), 18 comidas, conta sis histories amb varis personatges al llarg d'un únic dia. Una pel·lícula amb un format poc convencional que explora la vida dels personatges usant les menjades d'un dia (berenar, dinar i sopar). Que res millor per a presentar aquesta pel·lícula que usant la pròpia recepta de presentació del film:

18 Comidas.

Ingredients:1 músic del carrer que fa temps va perdre la seva oportunitat de ser feliç.1 dona casada i amb el seu fill, que encara somia amb el músic de carrer.1 macedoni perdut a Santiago de Compostela.2 amics que no van dormir i volen seguir borratxos el que queda del dia,1 home que espera al seu amor,.2 homes que s'estimen,1 home que no sap que el seu germà vol a un altre home.1 convidada al menjar equivocada.1 jove dona que vol més del que rep.1 home que no pot donar tot el que la jove li demana.1 home -en el dia del seu aniversari- que moriria per que li ho demanés a ell.2 germanes enfadades perquè una d'elles vol ser cantant.1 pare i 1 fill que busquen cantant per a la seva orquestra.2 vellets que mengen junts i en silenci.- Elaboració: Mesclau els personatges durant un dia, remenant bé fins lligar les diferents històries i formar així una massa consistent i esponjosa. Condimentar generosament amb una barreja de drama i comèdia, donant-li llibertat als ingredients per impregnar-la del sabor dels altres. Ficar al forn i esperar que es cuinin a foc lent aquests trossos de vides que no són nostres, però que podrien ser-ho. Amaniu a gust amb rialles i llàgrimes i, finalment, servir en una bona taula perquè, qui ho vulgui pugui degustar, durant una mica més d'hora i mitja, aquestes 18 Comidas.

Dins l'àmbit documental hem pogut veure Nuestros hijos nos acusaran un documental del director Jean-Paul Jaud sobre el verí inclòs en els aliments que prenem cada dia i que gira al voltant d'una tràgica certesa: per primera vegada en l'era moderna, la generació dels que són nens ara tindran pitjor salut quan siguin adults que la que gaudim la generació anterior. ( aquesta pel·lícula va esser estrenada fa uns anys i aquest 2010 tornà a les pantalles

I també com a documental i darrera ressenya d'avui veurem el documental Cooking History del director Txec Peter Kerekes. Aquest curiós documental està compost a partir de diverses entrevistes fetes a diferents cuiners de les diferents exèrcits del món. Així es pot veure una visió multicultural i plural sobre la cuina en diferents països en un context molt especial com és l'exèrcit.

Podeu veure el tràilers, imatges i ampliar la informació sobre aquestes i altres pel·lícules gastronòmiques a la web http://www.cuinant.com/cine.htm. També podeu enviar els vostres comentaris a parlemdecuina@hotmail.com o participar en el blog d'aquesta secció :

http://cuinant-blog.blogspot.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.