Setmanari d'informació local - 138 anys

Avui va de peix (Sushi I)

Aquest cap de setmana es du a terme al port de Sóller la 3ª fira del Gerret, una iniciativa que any rere any ens presenta les millors propostes per a realitzar amb aquest saborós peix (Spicara Smaris). Així doncs, era de rebut que l'article d'avui parlés del peix, un producte bàsic dins una dieta equilibrada. En general els peixos són molt nutritius, però proporcionalment menys que la majoria dels animals terrestres i aus.

Front a la carn, el peix té alguns punts en contra: la menor sacietat que solen provocar les carns de peix en relació a les de aus i de mamífers; i les majors dificultats de conservació. Així hi tot, tots els peixos són rics en proteïnes i minerals essencials, els peixos de mar solen ser excepcionalment rics en àcids grassos, especialment àcids grassos insaturats, omega 3 i minerals com el iode, zinc, fòsfor, seleni. El fetge de molts peixos (per exemple el del bacallà) és molt ric en vitamina D.

Gran part dels peixos es poden consumir crus, a condició que estiguin gairebé immediatament capturats o, altrament, que s'hagin preservat frescos mitjançant refrigeració, congelació o sistemes de buit. El peix cru és la base del sushi, un plat Japonés molt de moda avui dia. El Sushi està realitzat a base d'arròs assaonat amb vinagre d'arròs, envoltat d'alga nori (o recobert) i farcit de peix, marisc, verdures o ou.

Els elements bàsics al moment de consumir sushi són: un plat, hashi-oki (bastonets de fusta), hashioki (posa-bastonets), wasabi i gari (o gingebre adobat).

Els japonesos aconsellen menjar-ho amb bastonets o coberts de fusta, o directament amb la mà; però s'ha d'evitar l'ús d'utensilis metàl·lics com ara forquilles, culleres o pinces, ja que els mateixos alterarien el sabor del menjar.

Per començar es buida una quantitat de salsa de soja en una safata petita. Després es pren una mica de wasabi amb un bastonet i es dilueix en la salsa de soja.

Prendre una peça de sushi amb els bastonets i untar-ho dins de la salsa de soja lleument, però sense mullar-ho pel costat de l'arròs, per no descompondre la peça.

Portar la peça completa a la boca i menjar-la d'una vegada.

Quan no s'estiguin usant els bastonets, deixar-los sobre el hashi-oki o sobre el plat.

No es considera de bona educació donar menjar a un altre comensal amb els propis bastonets, ni jugar amb ells, mantenir-los separats, punxar el menjar, o moure'ls per l'aire.

Entre mossegada i mossegada es pot menjar trossos de gari, que ajuda a netejar el paladar dels sabors.

Tractar de deixar el plat completament net d'aliment, especialment d'arròs.

No menjar wasabi en gran quantitat (ni directament) perquè és molt picant.

El tret fonamental del sushi és l'arròs de sushi o sushi-meshi, amanit amb vinagre d'arròs o su. Segons la manera com es farceixi, es distingeixen diverses formes de sushi:

Makizushi

: Elaborar el sushi embolicat amb una alga nori. També es pot elaborar amb una làmina fina de truita francesa. S'empra una estoreta de bambú per a muntar-lo.

Futomaki:

És com el Makizushi però més gruixat.

Hosomaki: És com el Makizushi però més prim.

Temaki: El sushi embolicat a mà en forma de con de mida gran per una fulla de nori

Uramaki:El sushi del revés. L'uramaki es diferencia dels altres sushi perquè l'arròs està a l'exterior i el nori està dedins. Sol estat finalitzat amb una capa de sèsam.

Oshizushi: El sushi premsat fent un bloc d'arròs.

Nigirizushi: El sushi pastat és semblant a l'oshi, però es modela a mà amb forma de vareta oblonga; damunt d'un bloc d'arròs es col·loca peix, marisc o algun altre ingredient pla, normalment assaonat amb una mica de rave japonès, i de vegades s'hi afegeix una tira prima d'alga per mantenir el peix al seu lloc. Generalment se serveix en dues peces.

La setmana que ve descobrirem més curiositats i receptes d'aquest vistós plat vingut de l'Orient.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.