Setmanari d'informació local - 138 anys

Plats d'hivern

Ara que ja ha arribat de ple l'hivern apeteixen plats calents i "amb consistència". Per a la sessió d'avui un deix algunes recomanacions per a "escalfar" als nostres comensals.

Porros gratinats.

Ingredients (per a 4 persones): 8 porros, 50-80 g de farina, 50-80 g de mantega, 3/4 litre de llet, formatge ratllat al gust, sal, pebre bo blanc i roma: tòfona, curry o ametlles que podem substituir per part de la farina.

Elaboració: Netegem els porros, llevant totes les fulles verdes i la part dura central si és el cas. En una cassola o rondó ample, posem a bullir abundant aigua amb sal.Tirem els porros i els coem durant vint minuts, depenent del gruix. Els escorrem, utilitzant paper de cuina perquè quedin el més secs possible. Els col·locam, tallats a bocins, dins una font o plats de test untats amb mantega i empolsats d'ametlla picada.

Per a fer la beixamel fem un roux amb la mantega i un cop fosa l'hi afegim la farina i mesclam fins a aconseguir una pasta homogènia (hem de vigilar que no s'aferri). Tot seguit afegim a poc a poc la llet fins a formar una salsa cremosa i la posem a punt de sal i amb els aromes. Cobrim els porros amb beixamel, empolsam per sobre el formatge ratllat, i gratinam al forn fins que es formi una capa daurada en la superfície.

Servirem amb unes torrades de pa de motllo.

Arròs de conill.

Per a 8 persones.

Un conill, una ceba, 300 grams de panxeta, 8 mesures d'arròs, 32 mesures d'aigua, pebre bo vermell, 200 grams de tomàtiga, xítxols (pèsols), 4 carxofes grosses, safrà branca, sal i pebre bo negre i una picada d'all i julivert

Elaboració.

Farem un sofregit, com és tradicional, amb la ceba, el conill, la panxeta, els xítxols i la carxofa. Un cop realitzat afegirem una cullerada de pebre bo dolç i seguidament la tomàtiga triturada. Ho deixarem coure uns minuts i afegirem l'arròs que sofregirem un minut més.

A l'hora d'acabar el plat, afegirem l'aigua a l'arròs i ho farem coure a foc fluix. Rectificarem de sal i addicionarem la picada i el safrà.

Frit de verduretes i bolets

(veure fotografia)

Ingredients per a 4 persones. 2 cebes a mitja juliana, 2 pebres vermells tallats a quadrats, 2 pebres verds a tallats a quadrats, 2 albergínies tallades a bastonets, 2 carabassons tallats a bastonets, ½ colflori tallada a brotets petits, 4 carxofes tallades a làmines, 4 cebes tendres picades, 4 pastanagues rallades, 1 manat de fonoll, 2 dents d'all, 1 pebre de banyeta, sal i pebre bo, oli d'oliva, 4-6 patates tallades a llàmines fines (xip) i fregides a part i 400 grams de bolets variats  Elaboració.

Dins una pella grossa anar fregint els alls, el llorer i el pebre de banyeta, i quan comenci a agafar color afegir-hi les verdures en aquest ordre: ceba, porro, carxofes, pebres, albergínia, carabassó i pastanaga. Afegir-hi el fonoll i rectificar de sal. Sempre hem mantenir el foc viu.

Els bolets podem anar sofregint-los amb la verdura; o be fer-los per separat i després addicionar-los. Això hi tot recomano la primera acció.

Dins el plat col·locar una base de patates xip, sobre elles el frit i damunt la juliana de porro fregit.  

Podeu enviar els vostres comentaris a parlemdecuina@hotmail.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.