Setmanari d'informació local - 138 anys

Va de rosaris i carabasses

La setmana passada parlàvem dels bunyols de les Verges com a tradició dolça del mes d'octubre, però a aquesta gustosa elaboració hi hem d'afegir, als bunyols que també es menjaven per tots sants: els rosaris i les carabasses de Halloween. Tradicions amb orígens molt distants però amb el nexe comú de la gastronomia com a comú denominador. Els rosaris, que aquests dies pengen a algunes pastisseries, són enfilalls de dolços, originàriament de fruites encarabassades o panallets, als que avui dia se li han afegit xocolata, "nubes", "gominolas" i altres llepolies. Això sí, sempre acabats amb una patena de fruita encarabassada o xocolata que culmina el rosari, imitant als rosaris religiosos. A la nostra terra, la tradició era que els padrins els regalessin als fillols, els avis als nets o els pares als fills més petits; i aquests els passejaven penjats del coll per tot el carrer. Els rosaris de Tots Sants, és possible que procedeixin del costum medieval de posar ciris i pans damunt les tombes i dins les esglésies, el dia de Tots Sants, pans que després es donaven en almoina. A la revista "La Roqueta" de 1880 apareix un article que parla de com eren els rosaris que es podien comprar a a Ca'n Frasquet a Palma en aquella època: "Els rosaris els constituïen Llàgrimes de massapà, Gloria-patris de peres confitades i creu o patena a base de confitures seques". També explica que aquells dies, es muntaven a la Plaça de Santa Eulàlia (Palma) paradetes on es podien comprar rosaris i "panets de mort" (panellets d'ametlla i sucre).

L'altre tradició de que parlarem avui també te a veure amb la nit del morts, es tracta de Halloween, una tradició importada dels estats units però amb un origen Cèltic. Igual que com amb el rosaris mallorquins; els dolços també tenen una gran importància aquesta nit, ja que els més joves, disfressats de personatge d'històries de por, recullen caramels per les cases a canvi de no asustar als moradors. Però si hi ha un element gastronòmic representatiu d'aquesta jornada, és sens dubte la carabassa de Halloween. Icona associada a Halloween, als morts i a la por; la carabassa s'esdevé imprescindible aquest vespre. Conta la llegenda que un àvar anomenat Jack, va tenir la mala sort de trobar al diable en una taverna la nit de les bruixes. El diable volia l'ànima d'en Jack però el vell el va enganar fent que el diable es convertís en una moneda que va guardar gelosament a la seva cartera. El diable no podia demanar l'ànima d'en Jack en 10 anys. Deu anys més tard, el diable reclamà l'ànima d'en Jack i aquest novament l'enganà aconseguint que el dimoni renunciàs per sempre l'ànima del Jack. Al final Jack mor però no aconsegueix entrar al cel, i en anar a l'infern el diable tampoc el deixa entrar i és condemnat a vagar per la terra per sempre. No obstant, el diable li dóna un tros de carbó encès per il·luminar el camí de tornada a la terra, que Jack posa dins un nap buit perquè no s'apagui.

Els emigrants centreeuropeus, a mitjans de 1800, varen importar aquesta tradició de decorar les cases la nit de bruixes amb naps buits i amb espelmes a dintre als Estats Units. Però allà descobriren aquesta espècia de carabassa, més fàcil de buidar que els naps i a més amb el que es treia de la carabassa es podien elaborar uns dolços pastissos o melmelades.

Pastís de carabassa per a la nit de bruixes.

Ingredients:

500 grams de carabassa o de polpa de carabassa que haurem extret de les de Halloween, 3 ous, 2 decilitres d'oli, 200 grams de sucre, 250 grams de farina fluixa, 20 grams de fruits secs (nous, avellanes, pinyons etc), 2 decilitres de suc de llimona, 1 sobre de llevat químic (tipus canari o royal), una cullerada de mantega, canyella en pols i sucre en pols per a decorar.

Elaboració:

Encalentirem el forn a 150º. Mentres, bullirem la carabassa amb aigua de 15 a 20 minuts i la deixem refredar. En un bol gran hi mesclarem la polpa de la carbassa esmicolada i fora pinyols, l'oli, els ous i el sucre. Seguidament hi mesclarem la farina i el llevat (tot poc a poc) i sense deixar de remenar afegirem el suc de llimona, la canyella i els fruits secs. Posarem la massa en un motlle untat amb mantega i enfarinat, i la enfornarem a 170ºC durant uns 45 minuts.

Un cop cuita la deixarem refredar, la traurem del motlle i l'empolsaren de sucre en pols.

Podeu enviar els vostres comentaris o col·laboracions per a aquesta secció a parlemdecuina@hotmail.com

Bona setmana i bona Nit de Bruixes.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.