Setmanari d'informació local - 138 anys

“Any 50 abans de Crist. Tota la Gàl·lia està ocupada per romans… Tota? No! Una aldea poblada per irreductibles gals resisteix encara a l'invasor"

Crec que amb aquesta frase tothom sabrà ja de qui parlarem avui a la secció de cuina; evidentment d'Astérix i Obélix, els personatges creats per René Goscinny (guió) i Albert Uderzo (dibuix) publicats per primera vegada a França l'any 1959 (Astérix le Gaulois) i traduïts a la pràctica totalitat d'idiomes del món. Un èxit en el món del còmic sols equiparable al del belga Tintin... del qui parlarem en futures trobades.

Qualsevol assidu a les aventures d'aquests dos personatges sabrà quin és el seu plat preferit: el porc senglar rostit "sanglier a la broche", que sols troben gustós si és cuinat a la seva Gàl·lia... o en algun restaurant gal a Roma.

Però apart d'aquest plat les referències al menjar es fan paleses pàgina si pàgina no a totes les aventures d'aquest dos personatges tant carismàtics. Poguent trobar capítols en les que el menjar, el restaurants, les tavernes es tornen pilars importants en el desenvolupament de l'historia.

Sols d'obrir el primer llibre de tots " Astérix el gal" (1961), ja observam les preferències gastronòmiques dels nostres amics, descobrint a l'Obélix com un golafre empedreït, enamorat de qualsevol cosa que dur-se a la boca , però sobre tot del abans mencionat porc senglar, plat bàsic de la seva aldea.

Al volum "Astérix i Cleopatra" (1965), el dolent Paletabis posa en perill la reputació gastronòmica de la Gàl·lia oferint a Cleopatra, en nom del nostres herois, un pastís enverinats, que li fera passar un mal tràngol al catador oficial de la reina.

Descobrim les coes de castor amb salsa de gerds i les potes de bou amb nata a " Els llorers del Cèsar" (1972)

El menú al llarg de les històries i aventures del dos personatges es va enriquint a mesura que es desenvolupen els diferents capítols: caviar, camell, embotits, llengua o musclos passegen per damunt les taules que visiten Astérix i Obélix. Com a curiositat, els nostres dos personatges descobreixen que els musclos combinen molt be amb les patates fregides... malgrat faltéssim més de 1500 anys per a ésser descobertes. I si tenen raó un musclo en escabetxo a sobre una patates fregides combinen molt be, provau-ho.

Però no tot són excessos , a "Astérix i Latraviata" (2001), descobrim les bondats d'una bona sopa, del menjar sa i equilibrat.

Però existeixen alguns moments especials a les històries Astérix que m'han captivat des de sempre:

L'escena de la fondue de formatge on els soldats romans hi han de mullar el pa de la punta de les seves espases i acaben, literalment, nedant dins formatge.

Els banquets finals, recurs emprat a totes les històries, és digne d'enveja. Festes on el menjar, la música i el beure corren a cabassos... bé pel que fa a la música Asurancetúrix, el bard poeta i músic no ho passa gaire bé.

Sens dubte llegir Astérix pot ésser una bona proposta per a aquests dies d'estiu i més si ens animam a fer alguna coseta a la cuina per emular les aventures d'aquets universals personatges.

Per a fer aquesta experiència més fàcil i més divertida per als petits de la casa, us proposo un llibre anomenat "La cocina con Astérix para pequeños gastrónomos despiertos y golosos", amb il·lustracions del mateix Uderzo i receptes de Marie-Christine Crabos (1992. Timun Más), que ens ajudarà a preparar canapès a la romana, brownies d'Obélix, cuixetes de pollastre Karabella o hot dogs de Ideafix.

Ja per a acabar i abans de la recepta dolça, cal recordar que les aventures d'Astérix han traspassat en vàries ocasions les barreres del paper per anar al cinema, ja sigui en format animació o cineme real. Podeu veure en el següent enllaç la famosa cançó del somni sobre el menjar que pateix Obélix, en un moment que té molta gana. http://www.youtube.com/watch?v=9CX-S4eIBng.

Brownies d'Obélix amb nous

Ingredients: 100 grams de xocolata (65%), 2 ous, 150 grams de sucre, 100 grams de farina, 125 grams de mantega, 100 grams de nous picades i un polsí de sal.

Elaboració: Fondre la xocolata al bany maria juntament amb la mantega. Un cop fosa retirarem del foc. Dins un bol apart posarem la farina, el sucre, la sal i els ous i ho mesclarem bé amb unes varilles. Un cop que el preparat hagi doblat el seu volum hi afegirem les nous picades i la xocolata fossa mesclant amb suavitat fins a aconseguir una crema homogènia.

Untarem un motlle amb mantega i l'omplirem amb la crema de xocolata. Enfornarem a un 180ºC uns 30-40 minuts. Deixarem refredar els brownies fora del motlle per a evitar que condensin humitat.

Bona setmana i ens trobam d'aquí a set dies amb més sorpreses.

Agrair a Álvaro Vicens el material per aquest article.

Més gastronomia a www.cuinant.com

Més sobre Astérix: http://www.asterix.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.