Setmanari d'informació local - 138 anys

Francesc Eiximenis. Història de la nostra gastronomia ( i III)

Amb Francesc Eiximenis i "Com usar bé de Beure i Menjar", completaríem la trilogia sobre cuina catalana de l'edat Mitjana; que començaren fa tres setmanes amb el Llibre de Sent Soví (finals del S XII) i el Llibre del Coc , de Robert de Nola ( 1520).

Amb aquests tres documents, importants fel fet d'esser els primers escrits sobre cuina i gastronomia redactats en la nostra llengua; podem comprendre com era aquesta vessant de la vida de l'època.

Gironí de naixement, Francesc Eiximenis (1340 - 1409) ingressà de ben jove a l'ordre dels franciscans, abans d'endinsar-se en l'estudi de la Filosofia i la Teologia, matèries que cursaria a les ciutats de València, Colònia, París, Oxford i Roma. Es doctorà en Teologia l'any 1374 a Tolosa. Va ser nomenat Catedràtic a Barcelona -càrrec que ocuparia fins al 1381- i posteriorment marxà a València, on participà com a mitjancer en les commocions socials que es produïren a la ciutat del Túria, l'any 1383, durant el regnat de Pere III. L'any 1408 el papa Benet XIII va consagrar Eiximenis bisbe d'Elna i patriarca de Jerusalem, títol aquest darrer de caire merament honorífic.

L'obra de Francesc Eiximenis té com a finalitat indicar els preceptes que l'home cristià ha de seguir per a dur una vida evangèlica. Cal puntualitzar que al segles XIV i XV els llibres destinats als laics havien de ser necessàriament molt diferents dels llibres destinats als intel·lectuals, tant en el contingut com en l'estil. A més de la decidida voluntat evangelitzadora, Eiximenis també s'ocupà de la reforma dels costums en l'Església i de les tensions polítiques entre el poder reial i les aspiracions del poble, totes elles qüestions candents en aquella època.

Les obres de Francesc Eiximenis gaudiren d'una gran popularitat i traspassaren les fronteres de la corona d'Aragó, doncs van ser traduïdes al castellà, al francès, al llatí, l'aragonès o al flamenc. Quant a la seva extensa obra cal separar els escrits en llatí dels escrits en català, diferents no tan sols pel que fa a la llengua, sinó també per que fa al contingut. Dins les obres escrites en català mereix una especial atenció l'enciclopèdia titulada Lo Crestià (1379-1386), una sèrie de volums que pretenien contenir -en paraules del propi Eiximenis-  sumàriament tot lo fonamental de cristianisme. Cal a dir que Eiximenis va morir- envoltat d'honors- l'any 1409 , sense acabar la seva obra.

Dels 13 volums projectats ( 13 en honor de Jesús i els 12 apòstols) , sols n'arribarà a escriure quatre: el Primer, Segon, Terç i Dotzè; essent el Terç l'obra més important.

Lo Terç de lo Crestià , escrita l'any 1384,és la qui ens serveix de guia per conèixer tot el que envoltava a la cuina d'aquell temps. Dins aquest volum es troba l'apartat " Com usar bé de beure e menjar", un seguit de normes morals aplicades a la taula.

L'embriaguesa, la golafreria, la gola, la pobresa, el menjar, el protocol , el servei a taula o quantes vegades pot l'home beure a taula sense quedar malament; son alguns dels temes que Eiximenis analitza en el seu treball.

Així presenta Eiximenis la cuina Catalana de l'època, després de conèixer cultures d'altres països.

[...] Per aquestes raons, podem sentenciar que la nació catalana era exemple per a tota la gent cristiana en menjar honest i beure moderat, i sens dubte aquesta és la veritat, que els catalans son els més purs homes del mon. [...]

Text Original:

[...] Per aquestes, damunt dites rahons, los damunt dits sentenciants que la nació catalana era eximpli de totes les altres gents christianes en menjar honest e en temprat beure; e sens tot dubte aquesta és la verfitat, que catalans són los pus temprats hòmens en viure qui sien al món. [...]

Bibliografia:

Com usar bé de beure e menjar. Classics Curial (1982)

Des de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes es poden consultar els facsímils de l'obra de Eiximenis http://www.cervantesvirtual.com/portal/BC/.

Bona setmana i ens trobam d'aquí a una setmana.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.