Setmanari d'informació local - 138 anys

Xot

Per a la sessió gastronòmica d'aquest dissabte us proposo un seguit de receptes amb xot, una carn rica en sodi, vitamines del grup B i amb un contingut bastant significatiu de greix (amb un aport mitjà 300 calories per 100 grams, sempre en funció de la peça de l'animal que es consumeixi).

Els xots han estat criats pels humans des de fa més de 9000 anys, esdevenint-se en els primers animals domesticats. És una de les carns més consumides a tot el món, principalment als països orientals. Espanya és un dels principals productors de carn de ramat oví, de fet en comunitats autònomes com Aragó, Castella Lleó o Andalusia, representa el 80% de la carn que produeixen.

El xot a la cuina.

Si analitzam la carn de xot des del punt de vista culinari podem dir que presentant una carn de color rosa pàl·lid resulta molt sucosa i saborosa permetent múltiples aplicacions culinàries: a la planxa, a la brasa, amb salsa, rostit, fregit, arrebossat, marinat. Malgrat tot una de les formes de cocció més adequades i popularitzades, sobretot a la zona nord del país, és fer-lo a foc de llenya.

Una cosa a tenir en compte per a aconseguir un bon resultat durant la cocció és aplicar correctament els temps i tipus de cocció apropiats per a cada peça; així unes costelles estan llestes ens un pocs minuts de cocció i queden perfectes a la planxa, fregides o arrebossades; mentre que una cuixa de xot, millor rostida, triga uns 45 minuts en quedar cuita. Un cuinat de carn de xot requerirà més de dues hores de cocció lenta i les peces més apropiades són el coll i la falda.

En el cas de les vísceres és molt important consumir-les tot d'una ja que no es poden conservar més d'un dia perquè es tracta d'un producte que es fa malbé ràpidament.

La carn de xot es pot congelar, però com totes les carns riques en greix, aquesta suporta malament aquest procés i perd qualitat respecte a la carn fresca.

Frit de xot.

Ingredients: La freixura amb el cor, els pulmons, el fetge del xot, i sang de xot.

Fonoll, pebres de banyeta, alls, pebre bord, llorer, pebre vermell, carxofes, cebes tendres, xíxols i patates. Elaboració: Es tallen (petitons) tots els ingredients de la freixura i es van fregint per tongades. Es reserven dins una greixonera.

Dins una pella es sofregeixen les cebes tendres amb els pebres vermells, els alls i el llorer i un cop daurada la ceba i afegirem les carxofes tallades a làmines i els xítxols blanquejats. Seguidament hi afegirem la carn, les herbes i els pebres de banyeta i ho saltejarem, rectificant de sal.

Abans de servir hi afegirem les patates fregides.

Rostit de xot amb cervesa i romaní:

Ingredients (per a 4 persones):

2 braços de xot marcats (demanau al carnisser que us els marqui)1 llauna de cervesa (33cl)6 alls esclafats (sense pelar). Sal, pebre bo, un poc de romaní fresc. Oli d'oliva per untar la carn. Preparació:

Salpebrau la carn. Col·locau els alls esclafats dins els talls de la carn. Untau els dos braços de xot amb oli i col·locau-los dins una greixonera baixa. Abocau tot el contingut de la llauna de cervesa dins la greixonera juntament amb les branques de romaní. Enceneu el forn a 220º. En ser calent, enfornau el xot i manteniu-lo a aquesta temperatura durant 1/2 hora. Passat aquest temps, baixau la potència a 180º i coeu-lo fins que la carn sigui ben dauradeta i en picar-la no ofereixi resistència (aproximadament 3/4 d'hora).Durant aquests 45 minuts, regau la carn amb el mateix suc de la greixonera de tant en tant (tres o quatre vegades). Això evitarà que la carn s'assequi. Finalitzarem la cocció tapant-la amb un paper d'alumini els darrers 5 minuts. Podeu acompanyar el rostit amb patató fregit, mongetes saltejades, puré de patates, ensalada, cebetes franceses caramel·litzades, etc.

A la fotografia que acompanya aquest article podeu veure algunes de les diverses peces que ofereix l'especejament del xot: (de dalt a baix i d'esquerra a dreta): costelles, coll, falda, cuixa i ronyons, llomillo i espatlla.

Bona setmana i ens trobam aquí mateix d'aquí 7 dies.

Bona Fira i Bon Firó. Molts d'anys a tots.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.