Setmanari d'informació local - 138 anys

Pastís despentinat

Per a aquesta setmana ens posarem el davantal per a fer un pastís despentinat, anomenat així per la tècnica de farciment, espero que us agradi.

Ingredients pel gató:

550 grams d'ametlla en pols torrada

500 grams de sucre

8 ous sencers

La pell d'una llimona rallada

Ingredients pel farciment:

250 grams de nata líquida

30 grams de sucre

40 grams d'ametlla en gra

Ingredients per a la decoració:

100 grams de blanc d'ou

150 grams de sucre.

Elaboració:

Per a fer el gató, batrem els ous amb el sucre al calor d'una planxa o al bany maria fins que l'emulsió tripliqui el seu volum i quedi una crema consistent; de fet quan més muntem els ous millor ens quedarà l'elaboració. Una forma de comprovar que estiguin ben batuts els ous, és agitar un poc el bol i veure que la crema no es mou a dintre del recipient.

Als ous batuts els hi afegirem la farina d'ametlla amb molta suavitat i remenant-ho sols l'imprescindible. Tot seguit disposarem el gató dins un motlle folrat amb mantega i empolsat de farina, i ho enfornarem a uns 170ºC 40 minuts aproximadament.

Un cop el gató sigui cuit el desemmotllarem i el deixarem sobre una reixa per a que es refredi bé (si el deixam calent dins el motlle, es condensarà humitat i el gató quedarà reblanit pels costats).

Un cop fred buidarem el gató deixant una "paret" d'un cm de gruix (veure fotografia). Reservarem dins un bol totes les "miques" que hem tret del gató.

Per a fer el farciment, muntarem lleugerament la nata amb el gra d'ametlla i la mesclarem amb el gató que hem tret, ho mesclarem lleugerament i omplirem la base del gató amb aquest preparat.

Ja per a acabar decorarem els pastís cobrint-la amb una merenga cuita.

La merenga la farem de la següent forma: dins una cassola posarem els blancs d'ou i el sucre i ho encalentirem, sense deixar de remenar, fins a que comencin a tornar blancs, millor si usam un termòmetre hi ho encalentim fins a 70ºC. Seguidament ho posarem dins un bol i ho muntarem de forma energètica fins que el preparat sigui fred i hagi duplicat el seu volum; quedant una merenga ben sòlida i que ens aguantarà moltes hores sense abaixar-se. Ja el podem posar dins una màniga de pastisseria i decorar al nostre gust.

Pareix una elaboració complexa, però un cop preparats tots els ingredients la feina no és gens complexa i el resultat us sorprendrà.

A la fotografia que acompanya aquest article podeu veure el procés de buidat del pastís despentinat i el mateix acompanyat d'una ració d'apple strudel i d'una escuma de xocolata... però això ja és una altre història.

Bon profit i bona setmana.

Ens trobam aquí mateix d'aquí a 7 dies. Podeu enviar les vostres propostes a parlemdecuina@hotmail.com o bé visitar www.cuinant.com per a veure més imatges del procés d'elaboració d'aquest pastís despentinat.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.