Setmanari d'informació local - 138 anys

Els espinacs (Spinacia oleracea)

L'espinac és una planta anual, de la família de les amarantàcies, conreada com a verdura per les seves fulles comestibles, grans i de color verd molt fosc. El seu cultiu es realitza durant tot l'any, malgrat que durant els mesos més freds és quant es troba en el seu punt perfecte de recol·lecció. Es pot consumir fresca (pot resultar indigesta), cuita o fregida. En l'actualitat és una de les verdures que més habitualment es troba congelada.

Originària de la zona del Golf Pèrsic, va esser introduïda pels Àrabs a Espanya cap al segle XI i es va estendre per tota Europa al voltant del segle XV.

Com a curiositat cal destacar que malgrat se li atribueixen als espinacs el que siguin una bona font de ferro, la veritat és que no n'aporten més que altres verdures, de fet el julivert, els cigrons, les bledes o les cols contenen més ferro que els espinacs.

Així hi tot, encara no ens tornarem tant forts com en Popeye si menjam espinacs, el cert és que és una verdura més que recomanable ja que conté abundant fibra, sals minerals, iode, calci, vitamines A, C i K, àcid fòlic i àcid oxàlic

Cal destacar també que pel seu alt valor en àcid oxàlic, s'ha de consumir amb moderació, ja que pot resultar indigesta.

Pastís d'espinacs i altres verdures d'hivern. 

Ingredients per a 1 pastís per a 6-8 persones:

100 grams de pastanagues.

1 manat de cebes tendres

1 manat de porros.

1 bròquil

2 manats d'espinacs.

2 carxofes

Crema Royal:

sal, nou moscada, mantega, pa rallat, 1 litre de nata i 10 ous sencers.

Elaboració.

Dins una pella saltejarem les verdures (exceptuant les de fulla verda) tallades a juliana o picadetes, amb abundant  mantega, i un cop daurades les retirarem del foc.

Escaldarem dins aigua bullint (2 minuts) les verdures de fulles verdes, i les refredarem tot seguit.

Folrarem un motlle de púding amb mantega i pa rallat, i a continuació col·locarem totes les verdures a dintre, jugant amb els diferents colors i textures, fins a omplir tot el motlle.

Per a fer la crema mesclarem la nata i els ous sencers i ho homogeneïtzarem bé. Rectificarem de sal i ja podem omplir el motlle.

Ho enfornarem al bany maria a uns 180ºC uns 40 minuts. (Recordau que l'aigua no ha de bullir durant el procés de cocció).

Passats els 40 minuts comprovau que el pastís està cuit i deixau-lo refredar dins el forn.

Ho servirem acompanyat de salsa de tomàtiga, en el cas de servir-lo calent, o amb un poc d'amanida i maionesa si el servim fred.

Que passeu un bon dissabte i ens trobam d'aquí a una setmana aquí mateix. Si voleu consultar els articles publicats en aquesta secció ho podeu fer a www.cuinant.com

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.