Setmanari d'informació local - 138 anys

Propostes per a la tardor

Recent estrenada la tardor el rebost s'omple de nous ingredients i sabors d'aquesta època prèvia al fred de l'hivern: magranes, caquis, llampuga, verderols, marisc, colflori, bolets, raïm, arbosses, bledes, espinacs són alguns dels múltiples ingredients que s'afegeixen a la nostra cuina amb els primers ruixats després de l'estiu.

Però de tots els aliments de la tardor, un dels més significatius i sinònim d'haver acabat amb la calor estiuenca són les llampugues: Coryphaena hippurus, és el nom científic de la llampuga, un peix de cos allargat, pla als costats, amb un perfil de boca ampla. Te un color verd - blavós, amb els laterals d'un intens color daurant, pot arribar al 160 cm de llargària i al voltant dels 30 kg de pes. És un peix que sols apareix al mercat al finalitzar l'estiu, ja que posseeix un període de veda, que limita les seves captures. Avui us proposo una recepta per a cuinar aquest saborós peix.

Panada de Llampuga.

Ingredients per a la pasta

:1 quilogram de farina, 200 grams de saïm, 200 grams d'oli, 100 grams d'aigua, 1 dl. de vi blanc, 3 ous i 1 pessic de sal.

Ingredients per al farciment:

1 quilogram de carn de llampuga , oli d'oliva verge1/3, 1 ceba tendra, 2 dents d'all, 200 grams s de tomàtiga natural triturada,2 pebres vermells torrats i pelats, 100 grams de pèsols, 1 ou, pebre bo dolç, una copa de vi blanc, sal i unes fulles de llorer.

Elaboració:

Per a la pasta: Dins un bol posarem a batre els ous i afegirem el saïm fos (tebi), l'oli, l'aigua, el vi i ho mesclarem bé. Hi afegirem la farina poc a poc i anirem pastant fins a obtenir uns pasta sense grums.

Per al farciment: Trossetjau la llampuga ( ha d'estar neta i sense espines) i la daureu-la dins una pella amb un ratxet d'oli. Afegiu-hi la ceba picada, els alls picats, els pebres a daus, els pèsols i ho sofregiu uns 2 o 3 minuts. Tot seguir hi podeu afegir la cullerada de pebre bo vermell, i la tomàtiga, que deixareu coure uns 5 minuts (fins que evapori l'aigua que ha amollat). La massa que havíeu realitzat la partireu en dos bocins , els estirareu i en disposareu un d'ells a sobre una placa de forn neta i untada amb oli. A sobre col·locareu tot el farciment (procurant escórrer l'excés de suc). Pensau a deixar uns 0,5 cm al perímetre de la massa sense farciment i per a untar aquest bocí amb un ou batut . Ara ja podeu tapar  amb la massa restant i pessigareu les dues masses entre si per a evitar que no surti el farciment. Per a finalitzar posau-ho a coure a 170ºC uns 30 minuts, fins que agafi un bon coloret a sobre.

La recomanació gastronomico-cinèfila d'avui:

Apart d'assaborir bons productes de temporada, la tardor també ens convida d'anar més al cinema i si podem conjugar ambdues passions molt millor. Avui us recomano dues pel·lícules: la segona pel·lícula del director espanyol Daniel Sánchez Arévalo Gordos (2008), ja estrenada; i una altre que ho farà en breus setmanes: Julie & Julia (2009), protagonitzada per Meryl Streep.

La primera, una comèdia un poc àcida, gira en torn a 5 històries sobre l'obesitat i el plaer del menjar, amb un entorn comú, la teràpia i el terapeuta; un lloc on els protagonistes no van a perdre pes sinó a esbrinar els motius que els han portat a l'estat actual i enfrontar-se a les pors del seu propi cos, als desitjos i a les obsessions.

La nova pel·lícula de l'actriu Meryl Streep, després del musical Mamma Mia, fusiona les biografies d'una coneguda cheff Nord Americana del anys 60, Julia Child, i de la jove Julie Powell, que es va fer famosa gràcies a un blog que obrí al 2002 en el que relatava les seves experiències al preparar cada dia un dels plats de la seva admirada cuinera.

Sens dubte dues bones propostes per a gaudir d'una bona tardor.

Bon profit. I fins a la setmana que ve.

Recordau que si teniu algun dubte, prec, suggeriment o recepta que vulgueu que surti publicada en aquestes pàgines, escriviu a parlemdecuina@hotmail.com

Podeu trobar més receptes de llampuga i altres recomanacions de cinema i gastronomia a www.cuinant.com.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.