Setmanari d'informació local - 138 anys

Primera trobada de cuiners i cuineres a Sóller

El passat dimecres dia 1, i com a primera activitat dins el marc de l'exposició cuina de paper, tingué lloc la primera trobada de cuiners i cuineres a Sóller.

Els participants a la taula rodona foren:

  • Antonia Serrano , autora de llibres com : "Les receptes de Na Tonina" o "Més Receptes de na Tonina"

  • Aina Burgos, cuinera del programa televisiu Passa'm la sal.

  • Toni Pinya, cuiner, autor de varis llibre de cuina i professor de cuina a l'IES Juníper Serra

  • Lluís Cardell, cuiner i professor de cuina a l'escola d'hoteleria de la UIB

  • Joan Palou, cap de cuina del restaurant es Canyís

  • Toni Fèlix, cuiner i propietari del restaurant Ca Sa Pagesa.

  • Tolo Trias, cap de cuina de l'Hotel es Port.

  • (Moderador) Juan Antonio Fernández Vila, cuiner i professor de cuina a l'institut de Sóller.

El tema de la jornada voltà sobre el passat, pressent i futur de la cuina Mallorquina, i cada un dels ponents donà la seva opinió segons el seu camp d'acció, així quedà prou clar que s'ha de lluitar per a mantenir la nostra cuina més autòctona però a l'hora s'ha de jugar amb el rendiment de la mateixa i els beneficis o despeses que ella genera.

També quedà clar que un pas endavant l'haurien de donar les gran cadenes hoteleres i de restauració mallorquines incloent en les seves ofertes més productes i receptes de la terra.

Antonia Serrano digué que la formació gastronòmica a les famílies és molt important i que part d'ella s'està perdent, tema que permeté que el públic assistent comences a intervenir, generant un ampli debat amb els conferenciants.

Toni Félix indicà que una bona forma de presentar els nostres productes és jugar amb el que la gent demanada i modificar-ho de forma que puguis portar al client al teu terreny però atenent les seves peticions.

Lluís Cardell i Toni Pinya oferiren les seves visions des de la docència, així també Toni Pinya recordà que la cuina mallorquina i més concretament la de Sóller ja era molt valorada a principis de segle passat pels gran cuiners de la cuina francesa , com per exemple la inclusió de la recepta de cuina"Bacalao a la Sollerense" al llibre "El Cocinero Europeo" de Julio Breteuil; llibre que a la seva traducció espanyola comença digen: "Obra que contiene las mejores fórmulas de las cocinas francesas y extranjeras para la preparación de sopas, salsas, guisados, entradas, asados, frituras, postres y pastelería. Completada con un apéndice que comprende el arte de utilizar los restos de una buena comida, el servicio, la manera de hacer los honores de la mesa y servir los vinos, confituras, jarabes, dulces caseros y licores, y los cuidados que exige una bodega bien provista." Doncs, així, Toni pinya remarcà que l'única recepta balear del receptari ( SXIX) és la ja mencionada "Bacalao a la Sollerense".

Notable també fou l' intervenció de Joan Palou que contà com al llarg dels més de 30 anys al front de la cuina del Canyís ha vist com la demanada canvia temporada a temporada i cada dia es torna una lluita per a oferir el que demanada el client i que deixa poc marge d'acció a l'empresa per a poder oferir cuina tradicional, igual que digué Toni Fèlix, ell també és de l'opinió de que els plats han de evolucionar intentant mantenir l'esperit original però adaptant-se a la demanada. Posà l'exemple de les albergínies farcides tradicional que han donat pas a les albergínies farcides Es canyís, més modernes però amb l'esperit de la cuina més tradicional.

Aina Burgos, cuinera al programa Passa'm la Sal , també vogà per començar a ben petits amb una cultura gastronòmica i no perdre la il·lusió en la nostra cuina, protegir-la i estimant-la .

Tolo Trias, com a cap de cuina d'un hotel també oferí el seu interessant punt de vista i xerrant amb el públic assistent s'arribà a la conclusió que també hem de formar al visitant ja que la cuina mallorquina i les seves costum són desconegudes a molt de països. Tolo opinà que estaria be muntar un local o racó petit gastronòmic autèntic mallorquí, amb un servei i un menjar que oferís el millor de la nostra cultura gastronòmica.

Sens dubte que l'hora i mitja de tertúlia es va fer curta amb temes tant interessants i més si li afegim que les vistes que ofereix el Museu de la Mar , damunt els penya-segats de Santa caterina, son immillorables.

Però com tot ,sempre hi ha un final, i amb la posta de sol i la foto de rigor es clausurà aquesta primera jornada amb la intenció de poder tornar a repetir-la en properes edicions .

Com a part implicada en l'organització vull agrair sincerament a tot els ponents el seu temps i felicitar-los pel nivell i qualitat que donaren a l'acte.

Abans d'acabar recordar-vos que dia 15 a les 19:30 hi haurà un show cooking a càrrec de Víctor Perrote (Es Canyís) i dia 22 l'activitat la realitzarà Toni Fèlix (Ca Sa Pagesa)

Podeu enviar les vostres propostes a n'aquesta secció a parlemdecuina@hotmail.com o be visitar www.cuinant.com

Bona setmana i bon profit, ens trobam aquí mateix dintre de set dies.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.