Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Renovació de 800 tarongers ‘canoneta’

El projecte de cultiu suposarà 7.000 nous arbres

La Cooperativa agrícola de Sóller ha començat a distribuir entre els pagesos de la Vall més de 800 tarongers joves, empeltats amb la varietat local ‘canoneta’ actualment en procés de recuperació mitjançant un ambiciós programa de renovació dels cultius que l’entitat agrària va iniciar el 2017. Aquest pla tenia inicialment l’objectiu de replantar antics horts amb diferents varietats conreades tradicionalment a Sóller i Fornalutx, i també amb les varietats més rendibles. No obstant això, gairebé al principi d’aquest projecte, al qual molt aviat es van sumar molts agricultors de la zona, es va tenir constància de l’existència en un banc de germoplasma valencià de llavors congelades de la varietat ‘canoneta’ pròpia de Sóller i considerada una de les millors per a suc per les seves excepcionals qualitats organolèptiques. Actualment el projecte continua endavant i s’han renovat moltes hectàrees d’horts de tarongers, però ara, per primer pic des de fa dècades, es podran plantar prop d’un miler de peus de ‘canoneta’.


De moment han arribat els primers 800 peus de ‘canoneta’ i la Cooperativa ha fitxat un màxim de deu exemplars per agricultor associat perquè tots puguin tenir almenys uns quants d’aquests arbres per a començar.


En general, els tarongers d’aquesta varietat que actualment hi ha a Sóller són exemplars molt vells, pocs sans i progressivament molts ja havien estat arrabassats. El viver de València que ha proporcionat aquests arbres a partir del germoplasma conservat és el de l’Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA). Es tracta d’arbres «lliures d’afeccions víriques i d’altres fitopatologies associades als cítrics, pel que es tracta de peus completament garantits», expliquen des de la Cooperativa.


Un centenar de productors ja s’han sumat a la iniciativa, i aquesta ha suposat la sembra de més de 6.000 tarongers de diferents varietats als que ara es començaran a sumar un miler de la varietat més autòctona. Les primeres collites s’esperen per al 2021 encara que algunes enguany ja fan fruit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.