Setmanari d'informació local - 138 anys

Marià Gastalver: "Hem rebut amb humilitat l'encàrrec del Bisbe d'estar al front del Santuari de Lluc"

El rector de Sóller, Marià Gastalver, ha estat l’escollit pel Bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, per dirigir el Santuari de Lluc juntament amb el sacerdot Antoni Burguera i el diaca Toni Moreno (també destinat a Sóller), i prendre així el relleu dels Missioners dels Sagrats Cors, els que l’han gestionat durant 128 anys. Marià Gastalver Martín (Palma, 1958), deixarà el 8 de setembre les set parròquies que atén des de Sóller per convertir-se en prior de Lluc i rector de la parròquia del Santuari i de la de Sant Pere d’Escorca. Psicòleg, màster en psicoteràpia i director durant 23 anys del Telèfon de l’Esperança, com a sacerdot ha treballat especialment amb els joves i és persona molt estimada a Sóller on arribà ara fa 11 anys.

- No sent vertigen davant d’aquest repte?

Certa por sí, no m’ho esperava. Però també he rebut l’encàrrec amb humilitat, agraïment i molt emocionat, és un vot de confiança del Bisbe i un repte important.

- Quines dificultats l’esperen?

Crec que el més complicat serà coordinar la gent que ja té la seva feina allà, i que són tots imprescindibles, amb els que arribin nous. Però a mi m’agrada sumar, compartir i tinc un caràcter molt social, estic animat a aconseguir-ho. Un altre repte és aconseguir que la part turística es pugui mantenir sense distorsionar l’experiència espiritual.

- Com es va assabentar de la seva elecció?

El bisbe ho va dir en el Consell Episcopal, del qual formo part com a Vicari Episcopal de Territori de Palma i Tramuntana Ponent, càrrec que compaginaré.

- Ara haurà de deixar la seva «zona de confort».

Sí, estic molt a gust a Sóller, on porto 11 anys, i vaig haver de moure molt, encara que avui dia, mòbil i WhatsApp són una gran ajuda.

- Quin és el seu projecte per a Lluc?

El meu projecte és el projecte del Bisbat, molt obert, que podem resumir amb una frase del Papa, «fomentar la cultura de la trobada», en el sentit ampli de la paraula. Volem potenciar Lluc com a lloc d’acollida espiritual, de celebració i de cura de la natura. També pensem que la part caritativa de l’Església ha d’estar reflectida en Lluc, vinculant-ho amb els projectes de Càritas i de la nostra secció de migració. També els joves, com Escoltes i Clubs d’Esplai. I, per descomptat, mantenir aquesta funció de preservació de la cultura que tan bé han exercit els Missioners a els Sagrats Cors. Els estem molt agraïts.

- Vostès tres viuran a Lluc?

Jo sí que em traslladaré a Lluc de manera permanent, juntament amb Antoni Burguera. La gent que puja a Lluc a la recerca d’atenció ha de trobar sempre algú disposat a donar. El diaca Toni Moreno no viurà a Lluc, ell té família i es deu a la seva família.

- Creu que els diaques, que poden casar-se, poden suplir la manca de vocacions?

A Mallorca hi ha uns 15 diaques i el seu compromís és que els pobres estiguin ben atesos. Per això aquesta figura encaixa en el projecte. La crisi de vocacions no està sol a l’Església, també en les famílies, i per tant és difícil que sorgeixi una vocació en el seu si. Però comptem amb altres capellans que s’han ofert per a cobrir les misses.

- Com atendran el Santuari amb tan poques mans?

Confiam en crear un grup de laics que ens ajudin, hi ha seglars molt ben preparats. I després hi ha l’actual Fundació de Lluc i la gerència que seguiran al capdavant d’assumptes com els econòmics, la meva missió serà més aviat de caire espiritual.

- Què serà de l’Escolania?

L’Escolania passarà a formar part de les escoles Diocesanes. Però no canviarà res respecte de la seva fórmula d’escola integrada de música. Els Blauets fan una funció molt bonica per a Mallorca que per suposat seguirà igual.

- Ja s’ha acomiadat dels feligresos?

Ho som rector de Sóller fins el dia 8 de setembre que serà quan facem el relleu. Hi haurà una gran cerimònia eucarística presidida pel Bisbe per acomiadar els frares. L’acomiadament oficial dels sollerics el faré el dia de Sant Bartomeu. De totes maneres sí que tot d’una que va ser oficial el nomenament vaig reunir els col·laboradors de les parròquies de Sóller, Bunyola i Palmanyola per informar-los.

- I a Lluc, que d’alguna manera és la ‘capital’ d’Escorca, s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament?

La veritat és que pel mateix motiu no ho he fet encara, Fins el dia del relleu seguesc essent rector de Sóller i de les altres parròquies. També vull dir que seguiré sent Vicari Episcopal o sigui que me tocarà agafar cotxe més d’un dia per baixar a Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.