Setmanari d'informació local - 138 anys

Avisten caravel·les portugueses, un perillós hidrozou, al litoral de la Serra

L’aparició de diversos exemplars de caravel·la portuguesa (Physalia physalis) a les costes de la Serra de Tramuntana han generat alarma entre els banyistes. Exemplars d’aquest hidrozou van ser vist aquest passat diumenge per diversos navegants i pescadors entre Deià i Sóller.

La presència de la caravel·la portuguesa en aigües de Mallorca no és excepcional però fins ara no s’havia documentat cap exemplar en aquesta part de la costa de Tramuntana, però sí a Sa Dragonera i a Sant Elm, al sud de la serralada costanera.

L’any 2018, es va detectar per primer cop aquesta espècie a a la platja del Molinar, de la badia de Palma. Aquest va ser el primer exemplar localitzat a Balears. Durant l’estiu també es van trobar hidrozous a la Platja de Palma, a l’Arenal, a Pollença, a Cala Blava i Sant Elm i en la Dragonera.

La notícia va córrer per les webs i xarxes socials ja que es tracta d’una espècie potencialment perillosa per a qui hi entri en contacte de forma casual, un perill especialment important per a banyistes amb la pell desprotegida . A més la gran longitud dels filaments urticants de la Physalia fa que existeixi el risc de ser picat sense tant sols haver vist l’animal ja que, en alguns casos, aquests filaments poden tenir fins a 50 metres de llarg.

Tot i això els experts demanen fugir de l’alarmisme. La caravel·la és abundant en altres zones turístiques del món mentre que aquí, de moment, és rara. Els casos de mort o seqüeles greus per picada de caravel·la són rars, tot i que el risc és major per a petits o persones majors o especialment sensibles.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.