Setmanari d'informació local - 138 anys

Sa Costera ja ha aportat a la xarxa l'equivalent de 4’8 vegades la capacitat del Gorg Blau

31437

La font de sa Costera compleix en aquest 2019 la seva primera dècada de funcionament com aportació al sistema hídric de Mallorca. Com es recordarà, l’aigua de sa Costera, que abans es perdia al mar, va ser definitivament canalitzada el 2009 a través d’una conducció de 23,8 quilòmetres fins a Palma, dels quals 9,7 quilòmetres són de traçat submarí entre la font i el Port de Sóller. La inversió va superar els 70 milions d’euros i segueix sent la més gran en una infraestructura hidràulica de Balears.

Així, des de 2009, sa Costera ha aportat gairebé 35,3 hectòmetres cúbics d’aigua, el que serien 4,8 vegades la capacitat de l’embassament del Gorg Blau. Per la seva banda, des de 2010, la dessaladora de Palma ha aportat 44,2 hectòmetres cúbics.

De fet, els dos últims anys complets, 2017 i 2018, han estat els de major aportació de sa Costera, amb gairebé 4,6 i 5,6 hectòmetres cúbics, respectivament. L’última dada és el de major captació en la seva primera dècada, tenint en compte que, en tractar-se d’una font, la seva aportació depèn de la pluviometria. 2015, un any sec, va ser el de menor aportació, amb 0,9 hectòmetres cúbics.

Ernest Santamaría, secretari general de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua), explica que «sa Costera és una infraestructura hidràulica emblemàtica per la seva aportació i per la inversió. La seva aportació s’incorpora al sistema hídric de Mallorca i pot arribar a Palma, Andratx, Alcúdia i Maria de la Salut, i destinar-se a la recàrrega de l’aqüífer de s’Estremera, però una part és per al cabal de la pròpia zona de la font i per al subministrament de Sóller. En anys de pluges abundants i molta aportació, superior a la capacitat de la canonada, l’excedent es tira al mar, tal com passava abans de la canalització ».

Santamaría assenyala que «encara que es tracti d’aigua d’una font de Tramuntana, presenta alguns problemes de terbolesa que es solucionen en el dipòsit del Port de Sóller. Així mateix, en una infraestructura d’aquestes dimensions, són necessàries tasques de manteniment», informa.

Avaries

Segons Santamaría, des de la inauguració del transvassament «només en dues ocasions -continua- s’han produït trencaments pels efectes dels temporals, però sempre han estat al peu de la font, no en el seu traçat submarí, que compta amb una protecció de formigó. En aquestes reparacions al peu de la font ha estat necessària la intervenció de barcasses i helicòpters. En el traçat submarí no hi ha hagut cap problema ».

Per Ernest Santamaría, «el balanç de Sa Costera en els seus deu anys és positiu. És una infraestructura útil que ha donat i donarà un bon servei. Sempre serà important i en alguns anys ha resultat imprescindible, però cal tenir present que, en èpoques crítiques de sequera, sa Costera va aportar poc i no ens solucionarà el problema». assegurà .

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.