Setmanari d'informació local - 138 anys

El 2018 es va produir un 88'5% menys d'oli a la Vall, en una de les pitjosrs campanyes

La temporada d’oliva i de producció d’oli d’oliva en les tafones de la Vall de Sóller ha finalitzat amb uns resultats fins i tot pitjors als ja anunciats a l’estiu. Si a finals d’agost la temporada 2018-2019 s’augurava com «molt dolenta», a causa de coincidència de dos factors negatius -la alternança de producció natural dels arbres (una menor producció per cicles diaris) i l’excés de pluges a l’estiu-, la cooperativa no dubta a situar els resultats finals entre els pitjors que es recorden a la Vall.

Així, l’oliva processada a la Cooperativa per a l’elaboració d’oli d’oliva ha passat dels 1,5 milions de quilos en la temporada 2017-2018 als només 237.000 de l’últim any. És a dir un 84,5 per cent menys. Traduïda aquesta quantitat a l’oli obtingut per a la seva comercialització el resultat és un 88,5% menys litres que en la campanya passada, ja que han passat dels 293.879 litres de 2017-18 a només 33.677 litres. Això representa que ara només s’han aconseguit un 11,45% de la producció anterior.

El passat estiu els tècnics esperaven una disminució d’un 70 per cent en relació a l’anterior any, però finalment ha estat molt més. Aquestes dades, proporcionats per la Cooperativa Sant Bartomeu, corresponen només a les tafones d’aquesta entitat, tot i que al Pla la campanya no ha estat tan dolenta. De fet des de la cooperativa es reconeix que «l’oliva del Pla que hem processat encara ha permès arribar a uns mínims, ja que en alguns punts la Serra de Tramuntana la producció s’ha perdut en la seva totalitat».

Cal recordar que la Cooperativa de Sóller va processar el 2017 gairebé la meitat del total d’oli d’oliva produït a l’illa i adscrit a la DO Oli de Mallorca, de manera que les dades negatives recopilades són en bona mesura extrapolables. D’altra banda, en l’any anterior es van processar 100 tones d’oliva de taula d’un total de 120 en tota l’illa.

Olives de taula

En la temporada de producció que ara ha finalitzat dedicada a la recollida i preparació d’olives de taula adscrites a la DO Olives de Mallorca els resultats han estat encara pitjors que per a l’oli. La producció només ha arribat a uns testimonials 2.300 Kg. Enfront dels 93.000 d’un any abans (un 97’83% menys), encara que cal dir que l’anterior també va ser una temporada «excepcional» en sentit positiu.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.