Setmanari Sóller

134
anys

La nova galeria del túnel costarà 25 milions i tendrà nou sortides

07-02-2019

El Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca ha presentat la proposta de la nova galeria i de les sortides d’emergència del túnel de Sóller (Ma-1). Aquest pla d’actuació té un cost total de 24.722.695,78 euros i, en cas de dur-se a ternme, les obres tendrien un termini d’execució de 30 mesos.

Des del Consell s’ha destacat que la intenció d’aquesta obra és adaptar la infraestructura a la normativa vigent en el Reial decret 635/2006, de 26 de maig, sobre requisits mínims de seguretat en túnels de carreteres de l’Estat.

L’estudi de les alternatives de les sortides d’emergència del túnel de Sóller preveu tres opcions diferents, dues de les quals, segons una anàlisi multicriteri, han estat descartades. Per la qual cosa, s’ha identificat l’alternativa més adient tenint en compte les particularitats del túnel.

Entre els dos túnels

D’aquesta manera, la nova galeria es construirà pel costat oest, entre el túnel del tren de Sóller i el túnel de 3 km, que constarà amb un total de 9 sortides d’emergència, és a dir, una sortida cada 300 m. A més, la galeria d’emergència serà una infraestructura paral·lela al túnel, amb una separació entre eixos de 20 m, un diàmetre de 5 m, una amplada de 4 m i una alçada màxima de 3 m. Aquestes mides permetran l’ús tant per a vianants, en cas d’emergència dins el túnel, com per a vehicles d’emergència.

Pel que fa a la secció de la nova galeria, disposa d’una amplada de 4 m, una alçada màxima de 3 m, depenent del sistema de ventilació superior, i d’una secció lliure del tub de la galeria d’aproximadament 16 metres quadrats.

Respecte de la senyalització, es preveu la instal·lació de senyals nous a les sortides d’emergència, «adequats a la normativa vigent i necessaris per a la seguretat viària». Per aquest motiu, la galeria disposarà de senyals d’evacuació, d’extinció d’incendis i d’abalisaments; a més de senyalització intel·ligent, com són els senyals fotoluminescents, retroreflectors i de retroil·luminació LED.

Finançament

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha afirmat que «amb aquest projecte tanquem la possibilitat que en un futur es plantegi fer les obres a canvi d’un peatge a l’ombra, o pitjor encara, privatitzar de nou el túnel de Sóller. Ara és gratuït gràcies al Consell i també serà més segur».

La consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha explicat que «el finançament de l’obra per valor de 25 milions d’euros es negociarà amb el Ministeri de Foment, perquè n’assumeixi el cost». També, ha expressat que «volem per a Mallorca una infraestructura segura i ajustada a legislació vigent». Garrido ha assegurat que un cop redactat el projecte es durà a la Comissió Balear de Medi Ambient perquè estableixi els paràmetres que s’han de seguir.

Garrido va admetre que no es pot posar data al començament d’aquesta infrastructura.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris