Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB vol salvar de l'extinció una planta que sols viu al Puig de Massanella

Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica, per dur a terme un projecte de recerca sobre la lletrera del Massanella (Euphorbia fontqueriana), una planta endèmica de l’illa de Mallorca que està catalogada en perill d’extinció. El projecte té l’objectiu general d’obtenir informació sobre l’estat demogràfic d’aquest endemisme, millorar-ne els coneixements sobre l’hàbitat i estudiar-ne aspectes bàsics de la biologia.

La lletrera del Massanella només es troba en una àrea reduïda, al massís del Massanella, a la Serra de Tramuntana, un paratge natural protegit i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els darrers anys, el Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat ha dut a terme una prova pilot de translocació de l’espècie a la zona del Puig Major, però l’estat de conservació i la manca de coneixements sobre molts d’aspectes de la seva biologia fan molt necessari un estudi científic, que, a més, contribuirà a millorar la gestió de l’espècie.

Projecte

El projecte, que duu per títol «Aproximació multimetodològica per a la conservació d’Euphorbia fontqueriana Greuter, un endemisme de l’illa de Mallorca en perill crític d’extinció», és d’un any de durada i té un vessant triple: recerca, gestió i conscienciació ciutadana. Quant a la recerca, es pretén analitzar els patrons de distribució de l’espècie, caracteritzar-ne l’hàbitat, estudiar-ne la biologia reproductiva i analitzar-ne les defenses químiques front a l’herbivorisme. Quant a la gestió, es farà el seguiment i reforçament de la població introduïda al Puig Major, per a la qual cosa es compta amb la col·laboració del Servei de Protecció d’Espècies. Finalment, es pretén conscienciar la societat de la importància d’aquesta espècie i de les espècies endèmiques amenaçades de les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.