Setmanari d'informació local - 138 anys

Localitzat a Almallutx un luxós bací almohade, peça única a Mallorca

El poblat islàmic d’Almallutx, a l’embasament del Gorg Blau, no deixa de donar sorpreses. Ara, l’equip d’investigació dirigit per Pablo Galera i Jaume Deyá, ha donat a conèixer una peça excepcional i que segons els investigadors és un indici de que Almallutx va ser refugi muntanyenc de persones pertanyents a l’èlit social de Ciutat per fugir de la barbàrie de les tropes de Jaume I.

Els dos experts apunten que a Balears no s’ha trobat cap exemplar d’aquest tipus de ceràmica, encara que sí que se’n coneix una peça similar a Jerez. Tant aquest com el bací mallorquí estan decorades externament mitjançant la tècnica de la corda seca, «de gran desenvolupament en l’Al-Andalus a partir del segle XI», expliquen Deyá y Galera. Es tracta d’una forma de treballar la ceràmica «mitjançant la combinació dels colors dels diferents colors, però, es reprodueixen motius de diversa naturalesa».

En el cas del bací d’Almallutx, la decoració amb de motius geomètrics es completa a la part superior amb una banda epigràfica de cal·ligrafia cúfica, l’estil més antic de l’escriptura àrab. Ara el prestigiós arabista mallorquí Guillem Rosselló Bordoy treballa en la traducció de la inscripció, que es pressuposa de contingut augural. Els codirectors del projecte d’Almallutx avancen que aquest tipus d’inscripcions són «freqüents, tant en la decoració arquitectònica com en la de béns mobles».
Però el que és del tot infreqüent és el context en que s’ha trobat la peça ja que Almallutx és un entorn rural mentre que aquest tipus d’elements de luxe es troben sols associats a propietats properes a les esferes del poder o de les èlits socials.
Això fa pensar que Almallutx hauria servit de refugi, tal volta, a elements destacats de la societat mallorquina del moment que haurien pogut escapar del setge de Madina Mayurqa.

La troballa d’aquesta peça excepcional es va fer a partir de fragments localitzats prèviament i poc a poc es va poder reconstruir. La publicació d’aquesta peça se suma a la d’una gran Alfàbia amb restes alimentaris que es va desenterrar en una altra campanya.

Reclamació

La notícia també ha servit perquè l’equip d’Almallutx hagi tornat a reclamar més ajudes per a la investigació d’aquest jaciment excepcional, ja que es tracta d’una localitat única a hores d’ara constituïda per estructures arquitectòniques i urbanístiques, mesquita i maqbara (cementeri).

A més ha despertat un gran interès social i mediàtic, fins i tot al Japó, mentre que per ara no han arribat les ajudes públiques promeses. De fet, Després de set anys d’excavacions, Deyà i Galera se senten abandonats pel Govern, el Consell i l’Ajuntament de Palma (propietari dels terrenys). «Ens dol veure com portem anys lluitant i treballant de forma altruista i altres projectes se’n duen les subvencions, asseguren»
També recorden que d’altra banda, la col·laboració institucional és necessària per «evitar l’espoli» que es produeix cada any, segons constaten.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.