Setmanari d'informació local - 138 anys

El 2017 se salva de ser ‘sec’ a la Vall de Sóller per les pluges de l’hivern passat

L’any 2017 no passarà a la història per haver estat ‘sec’ ja que el total de precipitació recollida a la Vall (segons l’estació de referència de Sa Vinyassa que dirigeix Joan Puigserver), han sumat un total de 907,3 litres per metre quadrat, una quantitat estadísticament normal (o fins i tot una mica superior a la mitjana) a Sóller.

Però l’any només es salva oficialment de la sequera per les precipitacions enregistrades durant els mesos de l’hivern passat ja que entre el mes de gener i el de març, ambdós inclosos, van ploure un total de 529,7 litres per metre quadrat, una quantitat important que suposa bastant més de la meitat de la pluja recollida durant tot l’any.

Ben al contrari, les precipitacions han faltat de forma alarmant durant la tardor que és l’època tradicionalment més plujosa a la zona. Tant és així que en el trimestre comprès entre octubre i desembre, sols s’han recollit 143,3 litres per metre quadrat. Tot i que el setembre va ser plujós (amb un total de 121,1 litres per metre quadrat) la major part d’aquesta pluja va caure quan encara era estiu astronòmic, o sigui abans del dia 21 que és quan comença la tardor. Tot i això les tardors seques tampoc no són excepcionals a la Vall. Per exemple foren més seques que la del 2017 les dels anys 1988 (142 l/m2); 1989 (126 l/m2); 1991 (125 l/m2) i 2015 (amb sols 72 l/m2).Per contra contrasta la tardors del 2008 en la que es recolliren a Sóller 918 litres per metre quadrat.

De les dades recollides per Sa Vinyassa també destaca que el mes de juliol no va ploure ni un sol dia (0 litres) un fet inusual ja que normalment sempre hi ha una precipitació mensual per petita que sigui.

La primavera també va ser molt seca amb sols 1,7 litres per maig i 10,3 per abril, però les generoses pluges de l’hivern i els 54 litres ploguts per juny (també la majoria d’ells abans del començament de l’estiu), van fer més suportable la canícula.

Precisament l’any 2017 també ha destacat per un estiu amb període de calor més prolongat dels darrers anys i amb rècords absoluts de temperatura.

Les altes temperatures es van mantenir de forma excepcional durant tres mesos seguits, amb puntes absolutes de 40,4º el dia 7 de juliol i una altra de 41º el 2 d’agost.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.