Setmanari d'informació local - 138 anys

L'historiador Antoni Mas presenta el llibre 'Llengua, terra, pàtria i nació' aquest dijous a Can Alcover

41975

El doctor Antoni Mas Forners, professor d'Història Medieval del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears, presenta aquest dijous el llibre 'Llengua, terra, pàtria i nació. L’evolució de la consciència lingüística i etnocultural entre els cristians de l’illa de Mallorca (s. XIV-XVII)' a Can Alcover a les 20.30 hores.

Gràcies a aquest llibre, enguany ha estat guardonat amb el Premi Mallorca de Creació Literària 2019 en la categoria d’Assaig, que atorga el Consell de Mallorca.

Antoni Mas Forners és autor, en solitari o amb altres autors, de devers noranta publicacions especialitzades. Gran part de la seva recerca s’ha centrat en l’estudi de la història medieval de Mallorca. De l’obra guanyadora del Premi Mallorca 2019 el jurat n’ha valorat el fet que es tracta d’una obra que reflecteix una important tasca de recerca, explicada amb rigor. Segons el veredicte, l’obra està documentada de manera exhaustiva i usa nombrosos exemples que demostren les hipòtesis plantejades i apunta que es tracta d’una aportació molt sòlida, coherent i necessària.

Sinopsi
Avui, a les primeres dècades del segle XXI, termes com poble, pàtria, llengua i nació són característics del vocabulari polític, sociològic i periodístic, però no són precissament nous. En el cas de Mallorca, l’ús d’aquests mots es remunta a l’edat mitjana i a la moderna. Aleshores podien tenir un sentit consemblant, però no idèntic, a l’actual. Què volien dir diferents escriptors i institucions mallorquines de l’època medieval quan afir­maven que la seva societat feia part de la nació catalana, i quan anomenaven català o catalanesc la llengua que parlaven? I què volgueren expressar aquells altres que, al segle XVII, denominaven la seva llengua amb adjectius com mallorquina, llemosina, baleàrica o catalana, i que, a més, consi­deraven que Mallorca era una nació, la seva nació, però que formava part d’Espanya? Antoni Mas respon a aquestes qüestions en aquesta obra, que, com afirma el filòleg valencià Antoni Ferrando en el pròleg, és «de gran interès per a tota la comunitat científica i, en particular, per a tots els catalanòfons atrets per les qüestions que s’hi tracten», atès que «ha estat concebuda en clau mallorquina, en un llenguatge assequible per un públic ampli, culte però no especialitzat, i en un model lingüístic pròxim als usos literaris mallorquins».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.