Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS veu una «vergonya» l'acord sobre els romanents i presentarà mocions a ajuntaments per sortir de la FEMP

MÉS per Mallorca ha anunciat que presentarà mocions en aquells ajuntaments on té representació per a sortir de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Segons ha informat aquest dimarts el coordinador general de MÉS, Antoni Noguera, en una roda de premsa, «l'acord del Govern amb la FEMP és una vergonya, un exemple de l'estafa soferta pels ajuntaments en les crisis recents».

En aquest sentit, ha recordat que «en l'última crisi es va aprovar la regla de despesa, coneguda també com a 'Llei Montoro', on els ajuntaments no van poder gastar els seus romanents i superàvits ni endeutar-se, mentre el llavors Govern del PP si podia rescatar als bancs». Això, ha lamentat, «va suposar no poder donar un servei adequat als ciutadans».

Actualment, ha afegit Noguera, «torna a quedar patent, amb aquest acord, que una vegada més són els consistoris els qui han de pagar la crisi, quan no hauria de ser així». «Els ajuntaments han de poder dedicar els seus romanents i superàvits a les necessitats bàsiques dels ciutadans; així com poder endeutar-se».

Així mateix, ha denunciat la «perversió que han fet tant PP com PSOE d'espais com la FEMP», un organisme que, ha lamentat el coordinador de MÉS, «acaba aprovant acords que no beneficien als municipis».

Per aquest motiu, ha anunciat que «MÉS presentarà mocions en tots aquells ajuntaments on té representació per a sortir de la FEMP», alhora que, ha advertit, «on la formació tengui majoria absoluta sortirem d'aquest organisme i s'incomplirà la llei de despesa per a destinar a aquesta crisi sanitària i socioeconòmica tots els recursos necessaris».

Sobre aquest punt, i preguntat per les possibles conseqüències jurídiques que això pugui implicar, ha assegurat que «el màxim que es pot fer és que l'any següent apliquin al municipi un pla d'estabilitat financera. Ningú acabarà en la presó per això».

«Els ajuntaments no pagar les crisis perquè són la primera línia d'ajuda als ciutadans», ha insistit Noguera, qui ha advertit que «s'està davant una situació econòmica sense precedents i, sinó es pot destinar els diners a la gent, aquesta el passarà molt malament», ha conclòs.

Els batles de Mancor i Llubí anuncien el seu rebuig a l'acord

D'altra banda, els alcaldes de MÉS la situació dels quals en els equips de govern i en els plens així li ho permeti, com és el cas de Mancor i de Llubí, rebutjaran l'acord entre la FEMP i el Govern i incompliran les restriccions a la despesa que imposa la llei 'Montoro'.

En relació a aquesta qüestió, l'alcalde del municipi de Mancor, Guillem Villalonga, ha anunciat que «Mancor sortirà de la Federació de Municipis i no participarà de l'acord entre la Federació i el Govern».

A més, ha afegit, l'equip de govern «deixarà d'acatar la llei Montoro perquè creu que no beneficia als municipis petits» i, ha conclòs, «no s'entén com, tenint diners en els bancs, cal anar a demanar préstecs».

Igualment, la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló, ha explicat com «l'ajuntament va haver de fer un préstec per a la construcció d'una escoleta tenint diners en el banc» i que això ha suposat no complir la regla de despesa i no poder fer inversions necessàries.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.