Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol a Son Coletes: «Quan obrim una fossa tancam una ferida»

Armengol ha visitat aquest dissabte les tasques d'exhumació de la fossa de Son Coletes. | CAIB

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat aquest dissabte Son Coletes per conèixer les darreres novetats relacionades amb les tasques d'exhumació que s'estan desenvolupant al cementeri.

Ho ha fet acompanyada per la Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro; el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado; el batle de Manacor, Miquel Oliver; i el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera.

Armengol ha manifestat la seva satisfacció pels bons resultats que estan donant els treballs, iniciats fa dues setmanes, amb importants troballes que confirmen l'existència de restes de víctimes assassinades a la Guerra Civil, víctimes de Manacor, de molts d'altres pobles de Mallorca i de milicians i milicianes que desembarcaren al Llevant mallorquí com a membres de les tropes del capità Bayo.

«Quan obrim una fossa tancam una ferida. Hem de seguir en aquesta línia per poder retornar al màxim de famílies que poguem els seus cossos i que els puguin enterrar i anar a plorar a la seva tomba. És un mínim de dignitat humana», ha expressat la presidenta, afegint que les institucions «han arribat tard per poder retornar els cossos a tantes famílies que ja no hi són».

«Son Coletes té una especial transcendència per la cruenta dictadura i represàlia que es va viure. Pels assassinats de tantes persones que simplement defensaven la democràcia, la llibertat, la justícia i els valors republicans», ha explicat Armengol, i ha agraït la feina de les associacions memorialistes, el comitè de Son Coletes, els historiadors, a ATICS i a totes les persones que han possible la recerca dels cossos.

Concretament, l'equip d'arqueòlegs que està desenvolupant les tasques d'exhumació a Son Coletes ha localitzat a la zona oest de la creu de l'antic cementiri tres síquies de 70 centímetres d'amplada i amb dimensions completament diferents de les que s'havien trobat fins ara, corresponents a enterraments del segle XIX.

L'equip ha començat a excavar la síquia central d'aquestes tres i han aparegut, de moment, 4 cossos sobreposats parcialment un damunt l'altre, amb connexió anatòmica (els cossos estan sencers) i en posició primària (en el lloc on els varen dipositar, no han estat traslladats). Un d'ells presenta evidents lesions perimortem a la cara i al crani (lesions produïdes al voltant del moment de la mort). La seva posició forçada ofereix important informació a l'equip tècnic i suggereix que haurien estat enterrats de forma poc acurada.

Els tècnics confirmen que aquestes restes corresponen a víctimes de la repressió franquista del 1936 tant per la seva disposició dins la síquia com pels objectes que han començat a aparèixer associats als cossos.

Aquesta troballa confirma, a més, les investigacions prèvies tant de recollida de fonts orals com estudis documentals en els quals s'afirma que a Son Coletes les víctimes del 1936 varen ser enterrades dins de síquies al voltant de la creu de l'antic cementiri. També posa en relleu que la neteja realitzada entre el 1946 i 1953 per construir el nou cementiri no va ser exhaustiva. Els treballs continuen a l'espera de si es localitzen més restes a les altres dues síquies.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.