Setmanari d'informació local - 138 anys

La ministra Díaz defensa els ERTO i diu ara que Espanya té en compte les Balears

Armengol i Díaz després de la reunió mantinguda aquest dissabte amb els agents socials. | CAIB

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dissabte que les Illes Balears acolliran la propera mesa extraordinària estatal de Diàleg Social, conformada pel Govern espanyol, CEOE i els sindicats CCOO i UGT, prevista entre finals d'agost i principis de setembre, en la que es debatrà com seguir ajustant els ERTO a l'actual situació econòmica i laboral, amb una incidència en el sector turístic i amb un focus especial a l'especificitat de l'Arxipèlag, on destaca el pes dels treballadors fixos discontinus.

La ministra ha fet aquest anunci després d'haver-se reunit al Consolat en una mesa de diàleg social presidida per Francina Armengol, i en la que han participat la presidenta de la CAEB, Carmen Planas; el president de la PIMEB, Jordi Mora; el secretari general de CCOO, José Luis García, i el membre executiu d'UGT, Antonio Copete.

Per part del Govern també hi ha assistit el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago. La reunió extraordinària de la Mesa de Diàleg Social és cabdal per al Govern, ja que posarà el focus en les singularitats del mercat laboral de les Illes.

En aquest sentit, Armengol ha valorat molt positivament l'esforç demostrat pel Govern de l'Estat, i en particular pel Ministeri de Treball, en el desplegament de l'escut social que està representant la implantació generalitzada dels Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO), així com molt especialment l'adaptació de la normativa a l'especificitat dels treballadors fixos discontinus. «La protecció ha de seguir essent alta, tenim una situació econòmica molt complexa a les Illes Balears. La nostra situació econòmica és la que més pateix per ser una comunitat autònoma amb un model molt lligat al turisme, i ara està patint molt a escala mundial», ha apuntat.

En aquest sentit, Armengol ha agraït la sensibilitat de la ministra Díaz per dur el debat a les Illes, i poder aprofundir en la Mesa extraordinària de Diàleg Social en tot el que suposa el desplegament dels ERTO en protecció social, en un context de diàleg social a escala estatal. «Si no fos per això, ara estaríem en una situació terrible», ha destacat la presidenta. «Hi ha hagut una voluntat política clara de protegir treballadors i empreses amb la idea que ningú no quedi enrere», ha dit.

Tot i així, també ha traslladat a la Ministra, així com va traslladar divendres al president Pedro Sánchez en el marc de la Conferència de Presidents Autonòmics, la necessitat d'establir mesures de flexibilitat amb els ERTO, de tal manera que les empreses puguin facilitar l'entrada i sortida dels treballadors i que tothom gaudeixi del mateix nivell de protecció, així com «garantir la protecció dels nostres treballadors fins a la temporada que ve».

En aquest context, els agents econòmics i socials també han traslladat a la ministra les principals preocupacions de les Illes, especialment vulnerables per la feblesa del context europeu i les incerteses existents per les decisions de diversos governs europeus, que tant afecten l'oferta turística. Una situació que ja ve essent complexa i que cal seguir adoptant mesures de protecció social, a fi que els treballadors i treballadores puguin mantenir unes rendes econòmiques suficients en aquests moments de tan baixa activitat econòmica.

La ministra espanyola ha agraït la feina dels agents socials i econòmics de balears, que «han estat a l'altura i han canviat la història, s'han posat al costat de les necessitats de la gent». També ha allargat la mà a les Illes Balears «per compartir una agenda de treball intensa» per aplicar les mesures laborals necessàries per a la comunitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.