Setmanari d'informació local - 138 anys

La contaminació lumínica d'Eivissa hauria reduït pel tancament de discoteques

L'Agrupació Astronòmica d'Eivissa (AAE) ha reconegut que aquest estiu, durant algunes setmanes, s'ha reduït la contaminació lumínica a l'Illa, en part, a causa del tancament de les discoteques, que solen utilitzar potents canons de llum.

Des de l'AE han assenyalat que a causa de la COVID-19 el món «es va aturar dos mesos i es va notar». «A finals de juny el cel era una cosa fantàstica en llocs on abans no es veia res. A poc a poc això va tornant a l'antiga normalitat i tot està ple de llums. Astronòmicament parlant, hi ha hagut uns mesos sorprenents, encara que no és el normal. Ha estat fantàstic, però no era real», han afegit.

Segons ha recordat el secretari de l'AAE, Pedro Pérez, aquesta temporada les discoteques estan tancades, «però no són les úniques causants de la contaminació lumínica». Segons ha explicat, grans mansions repartides per tota l'Illa també provoquen aquest problema.

«Es continua treballant per a acabar amb totes aquestes barbaritats», ha assenyalat el secretari, qui ha recordat que des de 2005 existeix una llei balear sobre aquest tema, encara que està sense reglamentar. «Existeix la voluntat de posar en marxa la normativa, encara que no és fàcil en afectar tants àmbits», ha explicat Pérez, qui desconeix si el reglament podrà ser una realitat aquesta legislatura.

L'agost de 2019, el Consell d'Eivissa es va comprometre amb l'AAE a donar resposta a la necessitat d'aprovar un reglament insular que protegeixi el mitjà nocturn i ajudi a prevenir la contaminació lumínica a Eivissa. Aquest reglament tindria com a objectiu regular els sistemes d'il·luminació exterior, i els d'interior que afecten l'exterior, per a protegir el mitjà nocturn. A més de mantenir al màxim possible les condicions naturals del cel, amb el reglament es pretén també prevenir els efectes nocius sobre la salut de les persones i éssers vius, així com promoure l'estalvi d'energia i de recursos naturals.

«No es planteja res estrany», ha reiterat el secretari, qui ha reconegut que existeix un «malbaratament lumínic exagerat». «La meitat de la llum que s'emet és inútil. Va al cel i no fa cap falta», ha insistit.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.