Setmanari d'informació local - 138 anys

Entitats de pagesos demanen que la nova PAC fomenti l'agroecologia i reconegui la insularitat

41831

La Xarxa de Pagesos Ecològics de les Balears i el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica han expressat les necessitats a les quals hauria de donar resposta la nova Política Agrària Comuna (PAC) entre les quals destaquen «l'expansió definitiva de la producció agrària ecològica així com incrementar la capacitat d'autoproveïment dels territoris».

Segons ha assenyalat aquest divendres, les entitats estan participant en el procés participatiu de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, reactivat en les últimes setmanes per a definir les necessitats del Pla Estratègic nacional de la PAC.

En el pla econòmic, la Xarxa ha demanat prioritzar la millora de la renda agrària per a acostar-la a altres sectors econòmics, especialment per a aquelles explotacions que apostin per la sostenibilitat social i ambiental, les quals necessiten més suport perquè el seu treball no està reconegut en el preu dels seus productes.

Segons han explicat, es tracta de compensar les externalitats positives que genera aquest tipus d'agricultura i ramaderia pels beneficis públics que genera, i desincentivar altres models agroalimentaris contaminants.

D'altra banda, han demanat que es doni solució al diferencial de costos que sofreixen els pagesos de les illes a l'hora de dissenyar la nova PAC i que l'aposta per l'increment en producció no vagi en detriment del compliment de la normativa ambiental i de benestar
animal.

Han suggerit que es potenciï la cooperació i les cadenes curtes de comercialització, que apoderin als productors, i incrementar la capacitat d'autoproveïment dels territoris, per a afrontar aquesta i futures crisis.

Des del punt de vista ambiental, han demanat que es prioritzi la lluita contra en canvi climàtic a través de la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Segons han assenyalat, això passa per l'aposta ferma de la PAC per un canvi cap a una activitat agrària productiva i reproductiva, cap a l'expansió definitiva de la producció agrària ecològica. Està demostrat, han afegit, que és l'agricultura més capacitada per a fixar CO₂ en el sòl i que la ramaderia ecològica permet accelerar el cicle.

Per això la Xarxa ha reclamat mesures per a fixar la ramaderia extensiva en el territori, en greu reculada. S'han referit també a l'especial per a la necessitat de fomentar l'apicultura i la sembra de cobertes vegetals.

Facilitar l'accés a la terra, el relleu generacional i millorar la incorporació de joves i dones en el món rural, també ha de ser una prioritat en la nova PAC, han apuntat. Han demanat així mateix que es tingui en compte el retorn a foravila de persones amb edats compreses entre els 42 i els 65 anys, que volen incorporar-se o reincorporar-se a l'activitat agrària.

La Xarxa també ha proposat mesures per a conservar el patrimoni cultural i treballar per al foment de maquinària i infraestructures compartides o d'ús col·lectiu. A més, segons han afegit, el canvi del model productiu no serà suficient si es pretén fer front als nous reptes del segle XXI sense un canvi en el model de consum.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.