Setmanari d'informació local - 138 anys

Cort fa un acte de reparació a la figura d’Ateu Martí, funcionari de la casa assassinat el juliol del 36

El Ple de l’Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dijous una moció per a la reparació moral i la recuperació de la memòria d’Ateu Martí, funcionari de la casa assassinat el 29 de juliol del 1936.

El plenari ha donat el vist-i-plau a declarar injusta i il·legítima la violència exercida contra Ateu Martí el 29 de juliol del 36; declarar injusta i improcedent la destitució de Martí com a funcionari de l’Ajuntament i declarar injust l’acord del Ple del 27 de novembre del 36 pel qual es denegà a la seva esposa, Joana Mas, els drets passius de viduïtat acusant Martí d’haver abandonat el seu lloc de feina i les seves responsabilitats una vegada començada la guerra. També ha sortit endavant un altre acord de ple en què s’insta el Ministeri de Justícia, en compliment de la Llei de Memòria Històrica, que faci una declaració de reparació i reconeixement personal a Martí.

Ateu Martí va ser assassinat el 29 de juliol de 1936, ara fa 84 anys, per la seva militància comunista i maçònica per presidir la Lliga Laica i pel seu activisme. Una vegada mort, tant ell com la seva família varen patir una campanya de difamació pública impulsada per les autoritats. Martí mantenia una relació molt estreta amb diversos col·lectius d’esquerres, maçons i laics de la ciutat, així com també amb el nucli de s’Arenal i Les Cadenes. Va ser servidor públic a l’Ajuntament de Palma, on exercí diferents funcions i va arribar a ser cap de negociat.

Pel que fa a la seva tasca política cal destacar el reconeixement i l’agraïment que li manifestà el consistori el 6 de maig de 1931 per la seva actuació dirigint i mantenint l’ordre públic al capdavant de la Guàrdia Republicana el dia de la proclamació de la República a la ciutat, la qual cosa va permetre que no hi hagués cap víctima ni incident important.

El regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha afirmat que «amb aquesta actuació fem un acte de reparació, memòria i justícia cap a una de les figures més destacades del primer terç del segle XX de la societat mallorquina i un treballador públic de l’Ajuntament».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.